Δώδεκα παρά είκοσι λέει το εισιτήριο που ιδρώνει στην τσέπη του παντελονιού μου ότι θα έφτανε στο λιμάνι της Πάτμου η πολυθρύλητη πλέον Δημητρούλα, δώδεκα και είκοσι είναι τώρα και ούτε που φαίνεται στον ορίζοντα.

Η Σκάλα, το λιμάνι του νησιού

Ακόμα και κάτω από τη σκιά, νιώθω τον ήλιο να με διαπερνάει, να μου στεγνώνει το στόμα και να κάνει την μπλούζα μου να κολλάει πάνω μου, πολλαπλασιάζοντας έτσι τα ξεφυσήματά μου.. Αναστέναζω άλλη μια φορά, κοιτάζοντας το μικρό άσπρο βανάκι λίγα μέτρα πιο μπροστά μου. Περνώντας πριν από δίπλα του, είδα από το πίσω τζάμι, 4 νεαρές σχετικά καλόγριες να κάθονται στο πίσω μέρος του, περιμένοντας και αυτές το πλοίο. Μαυροφορέμενες από την κορφή ως τα νύχια, χωρίς ίχνος δέρματος να φαίνεται, εκτός από τα χέρια τους, περιμένουν στωικά το γερασμένο καράβι κάτω από τον ανηλεή ήλιο. Αχ βγείτε λίγο έξω, ελάτε στη σκιά, να σας φυσήξει το ελαφρό, πλην όμως αεράκι. Έτσι μου ήρθε να τους φωνάξω, αλλά δεν τόλμησα, όχι ότι θα με άκουγαν. Σε μία από τις πολλές φορές που συνειδητοποιώ τη μικρή μου σχέση με την Εκκλησία και ότι την περιβάλλει, αναρωτιέμαι αν υπάρχει κανόνας για τις καλόγριες που δεν τους επιτρέπει να κυκλοφορούν ανάμεσα σε κόσμο, ακόμα και όταν η θερμοκρασία πλησιάζει τους 37 βαθμούς Κελσίου, ακόμα και όταν το πλοίο αργεί χαρακτηριστικά. Το βανάκι ξαφνικά βάζει μπροστά και αναχωρεί, για να επιστρέψει στην παλιά του θέση, ύστερα από 5 λεπτά, με τις καλόγριες σαφώς ανανεωμένες από το αεράκι που τρύπωσε στα παράθυρα του πυρακτεμένου οχήματος στη σύντομη αυτή βόλτα.

Την ελάχιστη γνώση μου για τα ζητήματα της εκκλησίας, τη συνειδητοποίησα πολλές φορές κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στην Πάτμο. Δεν ξέρω ακόμα, για παράδειγμα, αν είναι πρέπον για μοναχούς να κυκλοφορούνε με σκουτεράκια ή με τζιπ. Δεν ξέρω γιατί δεν επιτρέπονται οι φωτογραφίες στην Ιερά Μονή: λόγω της ιερότητας του χώρου ή της παλαιότητας. Δεν ξέρω γιατί η είσοδος στο Μουσείο της Μονής είναι 6 Ευρώ για τους ξένους και 3 για τους Έλληνες, πράγμα που οι ξένοι επισκέπτες δε θα μάθουν ποτέ, αφού μόνο η πρώτη τιμή αναγράφεται. Αυτό που ξέρω πάντως είναι ότι ίσως είναι αδικία για το όμορφο νησί των Δωδεκανήσων να αναφέρεται μόνο ως το νησί της Αποκαλύψης, όπως και το ότι είναι αδικία να αναφέρεται ως ένα απλό νησί, απογυμνωμένο από αυτήν ακριβώς την ιερή ατμόσφαιρα του, την αύρα και την θρησκευτική ενέργεια που το περιβάλλει.

Η θέα από το μοναστήρι

Γιατί, φτάνοντας περίμενα ότι το μόνο που θα αντίκρυζα θα ήταν πλήθος πιστών και ότι όλοι οι δρόμοι θα οδηγούσαν στο βράχο της Αποκάλυψης και στην Ιερά Μονή του Ιωάννη του Θεολόγου. Δεν ήταν ακριβώς έτσι όμως. Οι περισσότερες πινακίδες στο νησί κατευθύνουν προς το μοναστήρι, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές που οδηγούν σε δρόμους άλλους, άξιους ανακάλυψης.

Εικάζεται ότι ο αγαπημένος μαθητής του Χριστού, ο Ιωάννης ήρθε εδώ το 95 μ.Χ., εξόριστος από τον Αυτοκράτορα Δομητιανό και συνέγραψε την Αποκάλυψη, το προφητικό αυτό βιβλίο, που θα έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση στις καρδιές των Χριστιανών ανά την εμφύλιο και θα προκαλούσε τόσες συζητήσεις γύρω από τις πολλές σελίδες του.Γύρω στα 1000 χρόνια μετά, το 1088 ο Όσιος Χριστόδουλος ο Λατρηνός θα χτίσει στο ψηλότερο σημείο της Χώρας της Πάτμου, ένα μοναστήρι – φρούριο, την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, η οποία θα λειτουργήσει όλα αυτά τα χρόνια ως καταφύγιο για τους κατοίκους από πειρατές αλλά και ως τόπος συνάντησης και έκφρασης της θρησκευτικής πίστης. Εντυπωσιακό είναι ότι η μονή έχει δέκα παρεκκλησιά, από τα οποία τα τέσσερα είναι στην αυλή, ενώ στο Καθολικό, υπάρχει ακόμα το τέμπλο, έργο φιλοτεχνημένο το 1820 από 12 ξυλογλύπτες.

Αλλά νησί υπήρχε και πριν από αυτά τα γεγονότα , και συνέχισε να υπάρχει και μετά από αυτά και έξω από τις βαριές ξύλινες κλειστές πόρτες των μοναστηριών. Όπως υπάρχει και σήμερα.

Άγνωστο πως και γιατί, η Πάτμος, εκτός από Ιερό Νησί, θεωρείται και κοσμοπολίτικο νησί. Επιφανείς προσωπικότητες από όλον τον κόσμο, vip καλεσμένοι και εκλεκτοί της σφαίρας της δημοσιότητας, την προτιμούν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, τις οποίες διάγουν στο νησί συνήθως σε κατάσταση ιγκόγκνιτο. Από Έλληνες εφοπλιστές που καταφθάνουν με πολυτελείς θαλαμηγούς μέχρι ιταλούς και γάλλους μόδιστρους που παρκάρουν τα λίαρ τζετ τους στην Κάλυμνο ή τη Λέρο, η Πάτμος απέναντι στους ταπεινούς μοναχούς έχει να αντιπαραβάλλει και τις λουστραρισμένες εμφανίσεις προσωπικότητων της επίγειας ζωής. Οι οποίοι για να κάνουν το κοντράστ ακόμα πιο έντονο και την ειρωνεία ακόμα πιο προκλητική, έχουν κατακλύσει τη Χώρα της Πάτμου, τον οικισμό δηλαδή που κυκλώνει το μονάστηρι. Σύμφωνα με τα παράπονα των ντόπιων, πάνω από τα μισά μεγάλα και αρχοντικά σπίτια της Χώρας ανήκουν σε ξένους που τα χρησιμοποιούν περιστασιακά, το Πάσχα ή το καλοκαίρι.

Μεσημεριανή σιέστα στην παραλία της Βάγιας

Ώστε έτσι εξηγείται! Σκέφτομαι ανακουφισμένη ύστερα από μία τρίωρη πάλη με τη διαδαλώδη Χώρα. Η ώρα είναι 12 το βράδυ αλλά εγώ από τις 9 προσπαθώ, στην κυριολεξία, να βγάλω μια άκρη, στα επαναλαμβανόμενα σοκάκια της. Όλα ξεκίνησαν όταν πάρκαρα το αυτοκίνητο και άρχισα να ανηφορίζω. Τα λιγοστά μαγαζιά στην είσοδο δεν με ικανοποιήσαν οπτικά και αποφάσισα να μπω στα ενδότερα και να τριγυρίσω λίγο. Και εκεί άρχισε η περιπέτεια. Μετά από μισή ώρα περιπλάνησης στα πανέμορφα, είναι η αλήθεια, σοκάκια της Χώρας, παρέα με τα αστέρια από πάνω μου, γάτες να νιαουρίζουν στο πέρασμα μου και λιγοστούς περαστικούς να μου μουρμουρίζουν καλησπέρα, είχα την ανάγκη να ξαναπιάσω πολιτισμό, να φάω κάτι, να πιω. Η νεκρική σιγή που επικρατούσε όμως στην πίσω πλευρά της Χώρας, δε βοηθούσε το ένστικτο επιβίωσης μου. Το μόνο που ακούγοταν ήταν το χαμηλό τακούνι της ηλικιωμένης κυρίας πίσω μου και το μπαστούνι της που χτυπούσε ρυθμικά τις πλάκες. Το να τη ρωτήσω φαινόταν εντελώς ανώφελο, αφού με το μπαστούνι στο ένα χέρι και με ένα φακό στο άλλο, ήταν φανερό ότι, παράλληλα με το δρόμο προς το Θεό, προσπαθούσε να βρει το δρόμο προς την έξοδο, σαν και εμένα. Προσκυνήτρια, σκέφτηκα, όπως και οι αρκετοί επισκεπτές του νησιού. Τι τα θες;, σκέφτηκα. Προσκυνητές είμαστε όλοι. Το τι προσκυνάμε διαφέρει μόνο. Το Θέο, τον Βούδα, τον Αλλάχ, τον άνθρωπο, τη φύση, τα χρήματα, το γλυκό χαμόγελο που αντικρύζουμε κάθε πρωί ή τα όνειρα με τα οποία απασχολούμε το μικρό μας κεφάλι πριν κοιμηθούμε. Σημασία έχει ότι όλοι είμαστε πρόθυμοι να πέσουμε μεταφορικά και κυριολεκτικά στα τέσσερα και να δώσουμε όλο μας το είναι σε αυτό που έχουμε αναγάγει Θεό της ψυχής μας και σκοπό της ζωής μας. Όπως θα έδινα και εγώ όλο μου το είναι για να με πάρει ένα χέρι και να με βγάλει από αυτό το λαβύρινθο, που έτσι όπως τον σκέφτομαι ούτε μια καλούμπα μίτο δε θα με βοηθούσε να τον αφήσω πίσω μου.

Ξαποσταίνω σε μια πλατεία και προσπαθώ να σημειώσω στο χαρτί τη διαδρομή που ακολούθησα μπαίνοντας. Ένας κύριος βγαίνει από μια πόρτα και πάνω που ετοιμάζομαι να κρεμαστώ από πάνω του για να με βοηθήσει, νιώθω το περίεργο βλέμμα του να μένει στα χέρια μου που σημειώνουν στη σελίδα. Με κοιτάει απορημένος και φεύγει. Όχι κύριε, δε γράφω τη δεύτερη αποκάλυψη, σκέφτομαι φουρκισμένη. Μπορεί το νησί να έχει μια ιδιαίτερη πνευματική ενέργεια (την οποία τιμούν και πολλοί ξένοι, που έρχονται εδώ για αυτοσυγκέντρωση και γιόγκα), αλλά θα αφήσω το μεγαλόπνοο σχέδιο για κάποιον πιο σχετικό. Και τάμα κάνω, αν βγω σύντομα από εδώ, να μελετήσω καλύτερα τα ιερά κείμενα της Χριστιανοσύνης. Άλλος ένας κύριος βγαίνει από ένα στενό της πλατείας και μπαίνει σε ένα άλλο. Που πάτε κυριέ μου;Είναι δυνατόν να ξέρετε που πάτε σε αυτήν την αχανή, μυστηριώδη και πολύπλοκη πολιτεία; Εσύ δε θα μου ξεφύγεις! Τρέχω, τον προλαβαίνω και αφού μου εξηγεί για κανένα 10 λεπτό, καταφέρνω να ακολουθήσω τις οδηγίες και να ελευθερωθώ.

Στη Σκάλα, το λιμάνι του νησιού, οι πολλοί άνθρωποι που κάθονται στις ταβέρνες και τις καφετέριες, με κάνουν να ξεχάσω την περιπέτεια. Τα πολυτελή εστιατόρια, οι ψαροταβέρνες, τα μπαρ και μαγαζιά για γρήγορο φαγητό είναι ασφυκτικά γεμάτα από Έλληνες και ξένους, που μετά τις μεσημεριανές αποδράσεις στις βόρειες παραλίες της Πάτμου, που είναι και οι πιο όμορφες, χαζολογούν μεταξύ τους.Οι πιο νεαροί σπάνια θα σηκωθούν νωρίς την Κυριακή για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία. Προσπαθούν να εντοπίσουν κανένα απογευματινό event, όπως Χαιρετισμούς, αγρύπνιες ή κάτι τέτοιο για να επισκεφτούν τη μονή. Οπότε, Σάββατο βράδυ και η Σκάλα σφύζει από κόσμο. Οι μοναχοί, κοιμούνται εδώ και αρκετή ώρα στα στενά κρεβάτια τους, οι ιάπωνες γιόγκι ισιώνουν το κορμί τους στα πατώματα των απομονωμένων διαμερισμάτων που έχουν νοικιάσει, ενώ οι vip πίνουν σαμπάνια και τρώνε μπρι στα ιδιωτικά πάρτυ της Χώρας.

Στο μοναστήρι, στη Χώρα

Διαμονή

Porto Scoutari

Μοναστηριακό, νησιώτικο και κομψό, το Porto Scoutari βρίσκεται ένα χιλιόμετρο από το κέντρο του νησιού, τη Σκάλα, στο δρόμο προς τον Κάμπο. Η πισίνα βρίσκεται στο κέντρο του πλούσιου κήπου και γύρω γύρω απλώνονται τα ευρύχωρα δωμάτια, με θέα στη θάλασσα. Κρεβάτια με ουρανό, έπιπλα παλαιωμένα από ξύλο και ατμόσφαιρα που ταιριάζει στο νησί. Πολλές σουίτες είναι honeymoon με Jacuzzi, ενώ όλο το συγκρότημα αποπνέει ρομαντική ατμόσφαιρα.

Διεύθυνση: 1 χλμ από τη Σκάλα

Τηλ: 33123, 210 9659972

Website: www.portoscoutari.com

Τιμές: Από Ευρώ 70 το δίκλινο, από Ευρώ 160 η σουίτα

Petra Hotel

Το καταφύγιο των vip στο νησί τηρεί με ευλάβεια την εμπιστοσύνη που του δείχνουν οι celebrities του νησιού. Εδώ και 21 χρόνια, ανακαινίζεται κάθε χρόνο, και έτσι εξηγείται ότι φαίνεται σαν ολοκαίνουριο. Χτιστά κρεβάτια, γυάλινες πόρτες που οδηγούν στα χλιδάτα μπάνια με υδρομασάζ,χνουδωτά μπουρνούζια και καλλυντικά Apivita. Όλα τα διαμερίσματα διαθέτουν σαλονάκι, prive μπαλκόνι, κουζίνα, dvd και cd player.

Διεύθυνση: Γροίκος

Τηλ: 34020, 6944 336625

Website: www.petrahotelpatmos.com

Τιμές: Από Ευρώ 140-215 το δίκλινο, Από Ευρώ 225-325 η σουίτα

9 Μούσες

Ευτέρπη, Καλλιόπη, Κλειώ είναι τα ονόματα των δωματίων και όπως χαλάρωναν οι Μούσες στην αρχαιότητα, απασχολώντας τον εαυτό τους με τις καλές τέχνες, το ίδιο θα κάνετε και εσείς στο ειρηνικό και ήρεμο περιβάλλον των 9 Μουσών. Τα 12 αυτόνομα διαμερίσματα διαθέτουν κουζινάκι, σαλόνι, dvd και cd player, δορυφορική τηλεόραση, wi fi σύνδεση και πάνω από όλα την αίσθηση της απόλυτης ηρεμίας. Το προσωπικό είναι πάντα at your services: είτε για να σας ανανεώσει τα καλλυντικά Κορρέ στο μπάνιο, είτε για να σας σερβίρει πρωινό 24 ώρες το 24ώρο, είτε για να συννενοηθεί μαζί σας τις πρπτιμήσεις και τις ιδιοτροπίες σας στο φαγητό. Τα σπίτια είναι σκαρφαλωμένα σε πλαγιά και έχουν θέα στη θάλασσα και μερικά στην πισίνα και στο pool bar.

Διεύθυνση: Θέση Λουκάκια, από Γροίκο προς Σκάλα

Τηλ: 34079

Website: www.9musesgr.com

Τιμές: Από Ευρώ 180 το δίκλινο

Patmos Paradise

Παραδοσιακό νησιώτικο ξενοδοχείο με το άσπρο και το γαλάζιο μα κυριαρχεί, με κτιστά κρεβάτια και πέτρα στο πάτωμα. Τα πιο πολλά δωμάτια έχουν θέα στην πιο οργανωμένη παραλία του νησιού, στον Κάμπο, ενώ τα teak έπιπλα στο μπαλκόνι, στήνουν το ιδανικό σκηνικό για απογευματινό καφέ. Αν έχει πολύ κόσμο η παραλία, το Patmos Paradise έχει και πισίνα με ξαπλώστρες.

Διεύθυνση: Παραλία Κάμπου

Τηλ: 32624

Τιμές: Από Ευρώ 100-135 το δίκλινο με πρωινό

Καλντερίμι Apartments

Η ιδιοκτήτρια και διακοσμήτρια Κατερίνα δημιούργησε τα 5 κουκλίστικα δωμάτια, σε παραδοσιακό στυλ αλλά με σύγχρονες λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Τα κρεβάτια είναι χτιστά, όπως και τα ντουζ, ενώ το μεγάλο προνόμιο είναι η θέα στη Σκάλα. Ζητήστε το δωμάτιο Πέτρα για να χαζεύετε τη θέα από το παράθυρο και ξαπλώμενοι στο μεγάλο κρεβάτι.

Διεύθυνση: Μετά τη Σκάλα στο παλιό μονοπάτι προς Χώρα

Τηλ: 33008, 6972 008757

Website: www.kalderimi.com

Τιμές: Από Ευρώ 60-120 το δίκλινο

Δωμάτιο στο Porto Scoutari

Φαγητό

Βεγγέρα

Επιτέλους ένα gourmet εστιατόριο από το οποίο φεύγεις χορτασμένος! Η Βεγγέρα τιμήθηκε πέρσι με Χρυσό Σκούφο, αυτό όμως δεν εμπόδισε το νεαρό σεφ Γιώργο Γρύλλη να κρατήσει τα πιάτα του απλά αλλά πεντανόστιμα. Μύδια αχνιστά με μουστάρδα, θυμάρι και λευκό κρασί, καβουροσαλάτα με κρέμα μαγιονέζας, άνηθο και λεμόνι, σφυρίδα ποσέ σε λευκό κρασί με ντομάτα και λαχανικά, φαρφάλες με σπιτικό καπνισμένο σολομό, σάλτσα βότκας και άνηθο και σαλάτα με χόρτα, κατσικίσιο τυρί και λιαστή ντομάτα που θα φαγωθεί αμέσως, μερικά από τα πιάτα που δοκιμάσαμε και μας άρεσαν πολύ. Το περιβάλλον είναι πολυτελές αλλά φιλικό και χαλαρό.Δοκιμάστε και τα γλυκά που φτιάχνει ο ίδιος ο οσεφ.

Διεύθυνση: Σκάλα

Τηλ: 32988

Τιμές: Από Ευρώ 25-40 το άτομο

Λάμπη

Από το 1955 ο παππούς του σημερινού ιδιοκτήτη έχει τη μικρή αυτή γωνιά στην παραλία της Λάμπης. Τα τραπεζάκια είναι πάνω στα βότσαλα, τα ψάρια και τα θαλασσινά τα φέρνει φρέσκα κάθε μέρα το καΐκι της ταβέρνας, ενώ τα σαλατικά προέρχονται από τον κήπο πίσω από το κτίριο. Μαλάκο χταπόδι κρασάτο, τηγανητό καλαμάρι, αστακοί, συναγρίδες,κούτσες (κολοχτύπες), χειροποίητος παστός κολιός, τούρτα μελιτζάνα (μελιτζανοσαλάτα με γιαούρτι, ντομάτα και πολύ σκόρδο), κολοκυθοανθοί γεμιστοί με τυρί και σαγανάκι φλαμπέ με κονιάκ είναι οι σπεσιαλιτέ. Φρέσκα ψάρια και καλοψημένα κρέατα υπάρχουν επίσης.

Διεύθυνση:Παραλία Λάμπης

Τηλ: 31490

Τιμές:Από Ευρώ 10-20 το άτομο

Ταρσανάς

Πάνω στη θάλασσα, μπροστά στο καρνάγιο, ο Ταρσανάς ξεκίνησε ως σταθμός εξυπηρέτησης του καρνάγιου. Το μέρακι όμως του ιδιοκτήτη το μετέτρεψε σε μία από τις καλύτερες ταβέρνες του νησιού. Η ξύλινη βεράντα με το προσαρμόσμενο πλοίο διαθέτει λοιπόν και πρύμνη και πλώρη, πάγκους, καναπέδες και μεγάλα ξύλινα τραπέζια. Διαλέξτε ένα κοντά στην κουπαστή και κάτω από τα τριγωνικά πανιά και δοκιμάστε ψάρια, θαλασσινά αλλά και μαγειρευτά. Γαρίδα μεγάλη φλαμπέ, γεμιστό καλαμάρι με κουκουνάρι, ρύζι και ρόδι, γαριδομακαρονάδα, μπαρμπούνια, κουτσουμούρες και δροσερές σαλάτες. Ανοιχτό από το πρωί και για καφέ και γλυκό.

Διεύθυνση: Διακόφτι

Τηλ: 32159

Τιμές: Από Ευρώ 10-15 το άτομο

Πανάγος

Αυθεντικό ταβερνάκι στην πλατεία του χωριού Κάμπος για όταν βαρεθείτε τα θαλασσινά. Η κατσαρόλα σε όλο της το μεγαλείο, την οποία ο έμπειρος Πανάγος σέβεται και ξέρει ότι το καλό φαί στην κστσαρόλα θέλει υπομονή. Ντόπιο κατσικάκι κοκκινιστό, κουνέλι κρασάτο επίσης ντόπιο, κοκοράκι γεμιστό στο φούρνο με συκωτάκι και κιμά, ρεβίθια με μελιτζάνα στη γάστρα αλλά και καλαμαράκι κρασάτο με μάραθο και τσιπούρα με σέλινο και αυγολέμονο. Ντόπια τυριά και χιεοποίητες πίτες.Οι φωτογραφίες στο εσωτερικό ξεκινούν από το 1890 και φτάνουν μέχρι πρόσφατα.

Διεύθυνση: Κάμπος

Τηλ: 31570

Τιμές: Από Ευρώ 14 το άτομο

Πάνθεον

Μια μικρή αυλή, λίγα τραπεζάκια και μια μικρή ψησταριά, πάνω στην οποία πετάγονται μπροστά σου μεγάλα πλοκάμια από χταπόδια και μετά προσγειώνονται στο τραπέζι σου. Το Πάνθεον έχει και κρεατικά και τα απολύτως βασικά: πατάτες, σαλάτες, μπύρες και ούζο. Ούτως η άλλως δε θες να μπερδέψεις πολλές γεύσεις και να χαλάσεις τη μυσταγωγία.

Διεύθυνση: Χώρα

Τηλ: 31226

Τιμές: Από Ευρώ 9-12 το άτομο

Καφέ – Διασκέδαση

Βάγια

Η ιστορία ξεκινάει με ένα κέικ σοκολάτας φτιαγμένο με μους. Και δεν ξεκινάει άδικα από εκεί. Το κέικ της κυρίας Ευτυχίας είναι απολαυστικό με την υγρή σοκολάτα στο εσωτερικό του. Από κει και πέρα, το καφέ πάνω από την ομώνυμη παραλία έβγαλε και άλλα τραπεζάκια στο μπαλκόνι του, κατέβασε μικρά τραπέζια στην αυλή, ανάμεσα στις τριανταφυλλιές και τα γεράνια, προσέθεσε και άλλα γλυκά (ραβανί, καρυδόπιτες, πανακότα) και σερβίρει και σαλάτες και πίτες.

Διεύθυνση: Παραλία Βάγιας

Τηλ: 31658

Αστοιβή (1673)

Ένα τεράστιο μπαλκόνι με δωματιάκια,καναπέδες και ξύλινο πάτωμα, χαλαρή μουσική που φτιάχνει τη διάθεση, και ευφάνταστα κοκτέιλ και ποτά στο πιο ξακουστό μπαράκι της Πάτμου.

Διεύθυνση: Χώρα

Τηλ: 31895

Πως θα πάτε – Μετακινήσεις: Ο καλύτερος τρόπος είναι με τα πλοία της Blue Star Ferries.Η διαδρομή διαρκεί περίπου 7 ώρες και το εισιτήριο κοστίζει 33 Ευρώ. Το Blue Star 2 ξεκινά κάθε Τετάρτη στις 19:00 και κάθε Σάββατο στις 23:55 από Πειραιά.

Για τις μετακινήσεις σας στο νησί, μπορείτε να νοικιάσετε αυτοκίνητο εκεί: Theo & Giorgio – Tom & Gerry, 32066, 6972 526390, οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με την περίοδο, ενώ υπάρχει δυνατότητα δωρεάν παράδοσης σε όποιο σημείο του νησιού θέλετε όλο το 24ωρο.

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Κωδικός Πάτμου: 22470

Αστυνομία: 31303

Λιμενικό: 31231

Κέντρο Υγείας: 31211

Δήμος: 31235

Φαρμακείο: 31500, 31650

Ταξί: 31225

Ιερά Μονή Θεολόγου: 20800

Τραπεζάκι στην ταβέρνα Λάμπη, στην ομώνυμη παραλία

10 λόγοι για να επισκεφτείτε την Πάτμο

1. Για να επισκεφτείτε βεβαίως την Ιερά Μονή Πάτμου και τη Σπηλιά όπου γράφτηκε η Αποκάλυψη του Ιωάννη (Ανοιχτά καθημερινά 8-13:30 και Κυριακή – Τρίτη – Πέμπτη και 4-6 το απόγευμα)

2. Για να δείτε στον Γροίκο την Καλικατσού, μια τεράστια πέτρα στη θάλασσα, που συνδέεται με πολλούς μύθους.

3. Για να διοργανώσετε δείπνο στη βεράντα της Petra Suite στο ξενοδοχείο Πέτρα (Από Ευρώ 365-525 το βράδυ)

4. Για να πιείτε ένα ποτό στο Kasbah (6976 363660), στην νότια άκρη του λιμανιού.

5. Για να επισκεφτείτε το Μουσείο μέσα στο μοναστήρι στη Χώρα, με επιγραφές και εικόνες (ωράριο ίδιο με της Μονής)

6. Για να κάνετε μπάνιο στους κόλπους της βόρειας πλευράς: Λάμπη, Βάγια, Λιβάδι Γερανού, Λιβάδι Καλογήρων.

7. Για να πιείτε περιποιημένο freddo, να φάτε παγωτό και να ελέγξετε τα email σας στη Δωδώνη, στην πλατεία της Σκάλας (32202)

8. Για να πάτε με καραβάκι στην Ψιλή Άμμο, από τις ωραιότερες παραλίες της Πάτμου.

9. Για να φάτε κρέπα ότι ώρα θελήσετε (μέχρι και 6-7 το πρωί) στο Crepaland, στη Σκάλα.

10. Για να χορέψετε στο ανακαινισμένο σπίτι ηλικίας 100 ετών, όπου στεγάζεται το μπαρ Άνεμος (6974 920683)

(Το άρθρο γράφτηκε και δημοσιεύτηκε σε ελληνικό περιοδικό τον Ιούλιο του 2008. Όλες οι πληροφορίες (τηλέφωνα, τιμές) αφορούν εκείνη την περίοδο.)

Advertisements