«Κάτω από τα αρμυρίκια στηνόταν ένα ιδανικό σκηνικό ελευθερίας. Χωρίς να γνωριζόμαστε μεταξύ μας, δίχως κοινό παρελθόν και μέλλον, απολαμβάναμε τη στιγμή και ευχαριστιόμασταν την χαλαρότητα του χρόνου που περισσεύει.»

Η παραλία στον Άι Γιάννη

Την ώρα που μου διηγείται, βυθίζει τις πατούσες της στην άσπρη παχιά άμμο της παραλίας του Κομμού, κοιτάζει τη θάλασσα και αναπολεί. Έχει 28 χρόνια να έρθει στο Νότιο Ηράκλειο και πολλά έχουν αλλάξει από τότε.

Αρχές δεκαετίας του ’80 και όλοι κατευθύνονταν στα Μάταλα προς αναζήτηση ελεύθερων κοινοτήτων και ανθρώπων που να τους μοιάζουν. Λίγοι ήξεραν ότι τα Μάταλα είχαν ήδη κάνει τον κύκλο τους και οι φαντασιακές κοινότητες των λίγων πήραν το μονοπάτι για άλλες παραλίες. Η παραλία του Κομμού αποτέλεσε για πολλά χρόνια μυστικό, από αυτά που περνάνε μόνο από στόμα σε στόμα. Η Ελένη, καθισμένη σε μια ξαπλώστρα της τεράστιας παραλίας του Κομμού, συνεχίζει τη διήγησή της: «Έναν ολόκληρο μήνα κάτσαμε στην παραλία κάνοντας ελεύθερο κάμπινγκ και σε όλες αυτές τις 30 μέρες, κανείς δεν ήρθε στην παραλία. Όσοι γνώριζαν για τον Κομμό, ήταν σαν να είχαν κάνει ομερτά να μην αποκαλύψουν τίποτα, παρά μόνο σε αυτούς που πρέπει. Σε ανθρώπους που θα σέβονταν το περιβάλλον και τους υπολοίπους, που θα γίνονταν μέλη της κοινότητας, που θα άφηναν τον εαυτό τους με όλες τις μικρότητες, τους εγωισμούς και τα πείσματα στην τελευταία στροφή του μονοπατιού. Πράγματα δε χρειαζόσουν. Οι προηγούμενοι άφηναν για τους επόμενους και οι σκηνές, τα sleeping bags, τα αυτοσχέδια τραπέζια, οι κατσαρόλες και οι αιώρες ήταν διαθέσιμες για όποιον ερχόταν.»

Το Αγιοφάραγγο

«Όταν φτάσαμε εμείς, ήταν ήδη εκεί γύρω στα 10-12 άτομα: Γερμανοί, Γάλλοι, Νορβηγοί. Η διαφορετική κουλτούρα δεν ήταν πρόβλημα, ούτε η γλώσσα. Ήταν πρόκληση και κίνητρο για ακόμα μεγαλύτερο πάθος για επικοινωνία. Τη 2η μέρα, με μπλεγμένα τα πόδια, μοιραζόμασταν με τους συγκατοίκους μας, την αιώρα και τα τελευταία τσιγάρα μας. Τα βράδια, καθισμένοι γύρω από το μεγάλο τραπέζι που είχαμε φτιάξει με ξύλα, πίναμε κρασί, φτιάχναμε βραχιολάκια, μαγειρεύαμε και φιλοσοφούσαμε. Τα αρμυρίκια και οι μπάλες από ξερόχορτα και αγκάθια ήταν οι μόνοι που μας ακούγανε.»

Η αχανής νότια ακτογραμμή της Κρήτης ήταν η ευκαιρία για όσους ψάχνανε την ελευθερία. Παρέες ξεκινούσαν από το Παρίσι, το Μόναχο, την Αθήνα, το Ηράκλειο, βρίσκανε 5 μέτρα άμμο, 10 κύματα και στήνανε το δικό τους προσωπικό βασίλειο. Όπως ξεκίνησαν τα Μάταλα, όπως εξελίχτηκε ο Κομμός και όπως και άλλες άγνωστες ακόμα παραλίες θα στεγάσουν ηλιοκαμένους εξερευνητές.

Στον Κομμό τότε δεν υπήρχε κανένας και φυσικά ούτε μαγαζί. Τώρα βλέπεις ξαπλώστρες και ομπρέλες, καντίνες και ταβέρνες. Η παραλία βέβαια είναι τεράστια και μπορείς να απομακρυνθείς και να αποκτήσεις έναν κάποιο βαθμό αυτονομίας. Αλλά η παραλία είναι γεμάτη από κόσμο: τουρίστες, οικογένειες με παιδιά, ντόπιοι και όσοι άλλοι μπούχτισαν με την πολυκοσμία στα Μάταλα. Στα Πιτσίδια, το διπλανό χωριό, το 1980 υπήρχαν 2 ταβέρνες και 1 παντοπωλείο. Τώρα υπάρχουν 15 ταβέρνες, μίνι μάρκετ και περίπτερα. Ας είναι. Ελεύθεροι ταξιδιώτες, εξερευνητές, ηλιοκαμένοι φοιτητές που διαβάζουν το χειμώνα για τον Γκυ Ντεμπόρ και τη θεωρία του για τη δημιουργία καταστάσεων, θα υπάρχουν πάντα. Και πάντα θα ψάχνουν να δημιουργήσουν καταστάσεις και να βιώσουν εμπειρίες φαντασιακές, αποδομώντας τις κοινωνικές φόρμες, στεκόμενοι απέναντι στον αποδεκτό, lifestyle τρόπο διακοπών. Το μόνο που μένει να βρεθεί είναι οι αγνές παραλίες.

Η παραλία της Τρυπητής

Πράγμα όχι και τόσο δύσκολο στα νότια του νομού Ηρακλείου. Μια τεράστια ακτογραμμή στο Λιβυκό Πέλαγος είναι ακόμα ανεξερεύνητη, αφού η πρόσβαση γίνεται είτε με σκάφος, είτε με χωματόδρομο. Και αν λίγο πιο γνωστές παραλίες, όπως το Αγιοφάραγγο, έχουν ομαλό δρόμο, άλλες απαιτούν 4×4 ή γερά πόδια. Αλλά δεν αξίζει τον κόπο η ταλαιπωρία, όταν φτάνεις και είσαι μόνος σου στην παραλία και τα νερά είναι τόσο καθαρά που βλέπεις τα βότσαλα, 3 μέτρα πιο κάτω στο βυθό της θάλασσας;

Όσο πιο ανατολικά λοιπόν από τα Μάταλα, τόσο πιο άγρια γίνεται η ομορφιά του τοπίου, τόσο πιο κακοτράχαλοι οι δρόμοι και τόσο πιο αγνοί και Κρητικοί οι άνθρωποι. Πρέπει να αφήσεις πίσω του τον κάμπο της Μεσσαράς και να αρχίσεις να ανεβαίνεις τα Αστερούσια Όρη για να σταματήσουν οι πινακίδες με rooms to let και τα καταστήματα με σουβενίρ με κρητικά μαχαίρια και cd με μαντινάδες. Και εκεί, δίπλα στην κορυφή των Αστερουσίων, τον Κόφινα, σε ένα καθαρά φαρ ουέστ περιβάλλον, σκαρφαλωμένα στην πλαγιά, είναι τα σπίτια του οικισμού των Καπετανιανών. Είκοσι με τριάντα περίπου άνθρωποι μένουν εδώ, στις κορυφές των βουνών και πάνω από ερημικές παραλίες και κολπίσκους, των οποίων τα μονοπάτια τώρα μόλις ανοίγονται. Και οι παρέες της δεκαετίας του ’80 σε μυστικές παραλίες έρχονται κατευθείαν στο μυαλό όταν αντικρίζεις το χωριό: απομονωμένο, σε προνομιακή θέση ανάμεσα στα βουνά και στο φεγγάρι, ελεύθερο.

Η απέραντη θάλασσα από τα Καπετανιανά

Και αν οι παραλίες κοντά στο χωριό Καπετανιανά είναι ανόθευτες, το ίδιο είναι και οι άνθρωποι επαέ. Γέροι με αρβύλες και στιβάνια Ιούλιο μήνα, γυναίκες με κλαρωτά φορέματα που σε καλούν για καφέ και βοσκοί – αγρίμια που δε δέχονται να μην πιεις τη ρακή που σε κερνάνε.

Πέμπτη απόγευμα και οι άντρες του χωριού και άλλοι τόσοι από διπλανά μέρη, είναι μαζεμένοι στην «κουρά». Το ετήσιο κούρεμα των προβάτων που απαιτεί να έρθουν φίλοι και γνωστοί να βοηθήσουν. Και ο βοσκός πρέπει μετά να κάνει το τραπέζι σε όσους βοήθησαν. Στην αυλή τριάντα περίπου άντρες τρώνε κατσίκι και πίνουν ρακές και κρασιά. Οι γυναίκες φροντίζουν να εφοδιάζουν συνεχώς το τραπέζι, ενώ σιγά σιγά ακούγεται και η λύρα και το μαντολίνο. Πολλές από τις μαντινάδες είναι αυτοσχέδιες, βγαλμένες εκείνη την ώρα. Από τα 800 μέτρα υψόμετρο που είναι τα Καπετανιανά, οι φωνές ταξιδεύουν στις γυμνές πλαγιές των Αστερουσίων και στις έρημες βραδινές παραλίες του Λιβυκού Πελάγους.

«Η μόνη κόντρα που μπορείς να κάμεις του θανάτου, είναι σαν έρθει να σε βρει, να’σαι του πεταμάτου», τραγουδούν με φωνές που τρέμουν και, όπως όλοι οι απαιτητικοί αυτού του κόσμου, και αυτοί προσπαθούν να κάνουν ένα πράγμα: να τα ζήσουν όλα, να τα δουν όλα, να τα νιώσουν όλα, να στραγγίξουν το σώμα τους και την ψυχή τους, ώστε όταν έρθει εκείνη η ώρα να μην έχουν τίποτα να δώσουν για αντάλλαγμα.

Απαλλαγμένοι από ανάγκες και ανέσεις, όπως τα παιδιά που κάνουν ελεύθερο στη σπηλιά πάνω από την παραλία, οι Κρητικοί των ορεινών χωριών στα Αστερούσια, είναι και αυτοί μια κοινότητα: με κοινούς κώδικες επικοινωνίας, κοινούς κώδικες συμπεριφοράς, με αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια. Οι νεαροί στην παραλία τραγουδούσαν Janis Joplin και Jimi Hendrix. Εδώ τραγουδούν Σταυρακάκη και παλιές μαντινάδες. Στην παραλία μαγειρεύανε όλοι μαζί και ο καταμερισμός της εργασίας περιελάβανε τους πάντες. Και εδώ οι γυναίκες αναλαμβάνουν την κουζίνα και τα συνοδευτικά, ενώ οι άντρες το ψήσιμο και τη σούβλα. Τα βράδια τα παιδιά στις ελεύθερες παραλίες μαζεύονται και κάθονται γύρω γύρω και πίνουν κρασί κοιτώντας τη θάλασσα και τα αστέρια. Και στα Καπετανιανά μαζεύονται το βράδυ, πίνουν ρακή και κοιτάνε τη θάλασσα και τα αστέρια. Ίδιος είναι και ο αέρας που φυσάει και δε λέει να κοπάσει, έξω από τους ανθρώπους αυτούς αλλά και μέσα τους. Είναι αυτός ο αέρας «που ξεσηκώνει την καρδιά και σκορπάει τη σκέψη»…

Η δύσβατη παραλία Κατάρτι

Διαμονή

Θαλόρη

Η αλλιώς, συνοικία το όνειρο. Δεκατέσσερα παλιά σπίτια, αναπαλαιώθηκαν, πήραν τα ονόματα γυναικών του χωριού και έφτιαξαν την ωραία γειτονιά του Θαλόρη. Όλα τα σπίτια έχουν καθιστικό, τζάκι, μπαλκόνι και θέα στο πέλαγος. Η πέτρα μέσα και έξω είναι από την περιοχή, τα φωτιστικά είναι φτιαγμένα στο χέρι από κορμούς δέντρων, οι κλειδαριές στις πόρτες είναι παλιού τύπου, όπως και οι πόρτες και τα παράθυρα. Κάθε σπίτι είναι διαφορετικό και έχει κάτι ξεχωριστό: κτιστό μπάνιο, βράχους ενσωματωμένους στην κατασκευή, ξύλινη εσωτερική σκάλα που οδηγεί στη σοφίτα. Μείνετε στην Κρουσταλλένια για τη θολωτή καμάρα, στην Αριστέα για το πέτρινο κτιστό κρεβάτι και στην Ευγενία αν είστε μεγάλη παρέα (φιλοξενεί μέχρι και 6 άτομα).

Διεύθυνση: Καπετανιανά

Τηλ:28930 41762

Website: www.thalori.com

Τιμές: Από Ευρώ 65 το δίκλινο

Cretan Villas

Πολυτελείς βίλλες στα χωριά Καμηλάρι, Σίβας και Λίσταρος. Προτιμούμε τη βίλα Καμηλάρι που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, και είναι αναπαλαιωμένο παραδοσιακό πέτρινο σπίτι. Διαθέτει 2 υπνοδωμάτια, βεράντα, κήπο, πισίνα και υδρομασάζ.

Τηλ: 2810 222218

Website: www.cretanvillas.gr

Τιμές: Από Ευρώ 200 η βίλα

Ξα Σου

Δύο παλιά πετρόκτιστα κτίσματα στο κέντρο του οικισμού αναπαλαιώθηκαν με ξύλο και πέτρα, μένοντας πιστά στην αρχιτεκτονική κληρονομιά του τόπου. Σχεδόν ασκητικά, αλλά με όλες τις ανέσεις που έχουν προβλεφθεί εδώ και δεκαετίες από τους παλιούς κατοίκους και με τις ανέσεις που προσφέρει η τεχνολογία (σύνδεση στο internet, δορυφορική τηλεόραση, ηχοσύστημα). Τα σπίτια είναι διώροφα με ξύλινη εσωτερική σκάλα, τζάκι, κουζίνα, κουνουπιέρα στο μεγάλο διπλό κρεβάτι και βεράντα με θέα στον ήλιο που δύει πίσω από τον κάμπο της Μεσσαράς.

Διεύθυνση: Λίσταρος

Τηλ: 28920 42804

Τιμές: Από Ευρώ 100 το σπίτι

Συγγελάκης Studio

Παρτέρια με λουλούδια, πέτρινα σκαλοπατάκια, θολωτές καμάρες ανάμεσα σε ελιές, δέντρα, φυτά και λουλούδια. Τα studio βρίσκονται στο παραδοσιακό χωριό Σίβας και είναι η ιδανική βάση για εξορμήσεις στις κοντινές παραλίες. Στα δωμάτια έχει χρησιμοποιηθεί πέτρα και ξύλινα δοκάρια για το ταβάνι, ενώ διαθέτουν και τζάκι και μπαλκόνι με θέα στον κάμπο. Εξοπλισμένα και με κουζινάκι, cd player και δορυφορική τηλεόραση.

Διεύθυνση: Σίβας

Τηλ: 28920 42748, 6974 810905

Τιμές: Από Ευρώ 50 το δίκλινο

Δωμάτιο στον ξενώνα Θαλόρη

Φαγητό

Θαλόρη

Οι γυναίκες του χωριού μαγειρεύουν όπως στο σπίτι τους με προϊόντα από το χωριό και φρέσκα κρέατα από τους βοσκούς της περιοχής. Στην πέτρινη ταβέρνα, όλα τα παράθυρα κοιτάνε προς τη θάλασσα, ενώ τα βαριά ξύλινα τραπέζια αντέχουν πολλά πιάτα και πολλές ρακές. Ζυγούρι κοκκινιστό, αρνί, κατσίκι, παϊδάκια, λαγό στιφάδο, αρνί αντικριστό (μαγειρεμένο απέναντι και όχι πάνω στη φωτιά), ενώ σερβίρονται και ψάρια στη σχάρα (σαργός, φαγκρί, μπαρμπούνια). Το ψωμί και τα παξιμάδια ζυμώνονται επί τόπου και ψήνονται στο κτιστό μεγάλο φούρνο έξω από την ταβέρνα.

Διεύθυνση: Καπετανιανά, ξενώνας Θαλόρη

Τηλ: 28930 41762

Τιμές: Από Ευρώ 20 το άτομο

Συγγελάκης

Παραδοσιακές συνταγές αλλά και δημιουργικά πιάτα στο κέντρο του χωριού Σίβας. Μελιτζάνα τηγανητή με ντομάτα και σκόρδο, κατσίκα με μπάμιες, σπανακοπιτάκια, στιφάδο, όλα μαγειρεμένα εκείνη την ώρα από το Γιώργο, ο οποίος θα σας κεράσει στο τέλος και ένα καραφάκι από τη δική του ρακή με γιαούρτι με βύσσινο.

Διεύθυνση: Σίβας

Τηλ: 28920 42156

Τιμές: Από Ευρώ 12-15 το άτομο

Μυλωνάς

Τα μαγειρευτά είναι του ατού της παραδοσιακής ταβέρνας του Μυλωνά μαγειρεμένα με λαχανικά από τον κήπο των ιδιοκτητών και δικό τους λάδι. Μεγάλη ποικιλία και κάθε μέρα διαφορετικά πιάτα: γεμιστά, μπάμιες, κολοκυθοανθοί, σπανάκι με φέτα και τυρί, σαλάτα χταπόδι. Και κρέατα στη σχάρα, επίσης παραγωγής των ιδιοκτητών, προερχόμενα από τη φάρμα τους. Το μπαλκόνι του Μυλωνά έχει και θέα στη Φαιστό.

Διεύθυνση: Καμηλάρι

Τηλ: 28920 42156

Τιμές: Από Ευρώ 10 το άτομο

Ξα Σου

Παραδοσιακή κρητική κουζίνα φτιαγμένη με ντόπια υλικά: τηγανητές λιαστές ντομάτες, μπουρέκι χανιώτικο, φέτα σε φύλλο κρούστας με σάλτσα μελιού, κατσικάκι τσιγαριαστό στην κατσαρόλα, και κρεατότουρτα Ξα Σου (αρνί με μυζήθρα και γραβιέρα τυλιγμένα σε φύλλο). Δοκιμάστε και τα πιάτα με ζυμαρικά από την Κρήτη, όπως τα ραβιόλια γεμιστά με κεφαλογραβιέρα Κρήτης και πικάντικη σάλτσα ντομάτας.

Διεύθυνση: Λίσταρος

Τηλ: 28920 42804

Ωράριο: Ανοικτά από Τρίτη – Σάββατο από τις 4 το απόγευμα, Κυριακές από τις 11 το πρωί

Τιμές: Από Ευρώ 10 το άτομο

Αριάδνη

Στο μεγάλο ξυλόφουρνο μπαίνουν η μία πίσω από την άλλη, οι παραδοσιακές ιταλικές πίτσες του Αριάδνη. Στην πράσινη αυλή, με τα ροζ τραπεζομάντιλα, τα κεράκια και την απαλή μουσική σερβίρονται οι μακαρονάδες και οι λαχταριστές πίτσες με τη λευκή τραγανή ζύμη. Δοκιμάστε πέννες στο φούρνο αλλά και σαλάτα του σεφ με δροσερή σάλτσα γιαούρτι και από τα ορεκτικά γαρίδες σαγανάκι. Απαραίτητο αξεσουάρ η μπύρα που συνοδεύεται από παγωμένο ποτήρι.

Διεύθυνση: Λίγο έξω από το χωριό Καμηλάρι

Τηλ:28920 42439

Τιμές: Από Ευρώ 9 το άτομο

Κεντρικό

Σε ένα μικρό στενάκι που θυμίζει γειτονιά στην Αθήνα τη δεκαετία του ’50, το Κεντρικό είναι λειτουργεί στον ίδιο χώρο ως καφενείο από το 1922. Η ανακαίνιση που υπέστη πριν από 2 χρόνια το έκαναν πλέον πέρασμα για πολλούς για καφέ, ρακή και μεζέδες. Τυρόπιτα, χορτόπιτα, χοχλιοί μπουμπουριστοί, ντάκος, ομελέτες, σαλάτες και γεμιστοί κολοκυθοανθοί με ρακή αλλά και τσάι του βουνού με βότανα, καφέδες και αναψυκτικά. Προτιμήστε την αυλή, όπου διοργανώνονται και μουσικές βραδιές με μαντολίνο.

Διεύθυνση: Καμηλάρι

Τηλ: 28920 42191

Τιμές: Από Ευρώ 5 -7 το άτομο

Παραλίες

Κομμός: Τεράστια παραλία με παχιά άσπρη άμμο μετά το χωριό Πιτσίδια και πριν τα Μάταλα, συχνά έχει μεγάλα κύματα

Μάταλα: Αξίζει να περάσετε μια βόλτα μόνο για να δείτε τις σπηλιές, όπου έμεναν οι hippies

Αγιοφάραγγο: μικρή παραλία κοντά στη μονή Οδηγήτριας με καταγάλανα νερά

Μάρτσαλο: στην έξοδο του Μαρτσαλιώτικου φαραγγιού με πρασινογάλαζα νερά

Τρυπητή: προσβάσιμη από χωματόδρομο που ξεκινά από το χωριό Βασιλική, μεγάλη αμμουδερή παραλία

Ελυγιά: Αριστερά από τον οικισμό του Άι Γιάννη, κάτω από τα Καπετανιανά, ήσυχη παραλία με μαύρη άμμο

Κατάρτι: μυστική μικρή παραλία με βότσαλο ανάμεσα σε 2 μεγάλους βράχους που μπαίνουν μέσα στη θάλασσα, σχηματίζοντας σπηλιές. Η πρόσβαση μόνο από κακό χωματόδρομο που ξεκινάει από το χωριό Καπετανιανά.

Πώς να πάτε: Με πλοίο της Minoan Lines από τον Πειραιά. Βραδινά δρομολόγια καθημερινά στις 21:00 (διάρκεια 9 ώρες) και ημερήσια δρομολόγια στις 11:00 (διάρκεια 6 ½ ώρες). Το εισιτήριο κοστίζει 39 Ευρώ.Minoan Lines, τηλ: 210 3376910. Με πλοίο της Anek Lines, βραδινά δρομολόγια καθημερινά στις 21:00 (διάρκεια 8 ½ ώρες) και έκτακτα ημερήσια τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στις 10:00 (διάρκεια 7 ½ ώρες). Το εισιτήριο κοστίζει 35 Ευρώ. Εναλλακτικά με αεροπλάνο με Aegean ή Ολυμπιακή, οι τιμές είναι ανάλογες με την περίοδο. Από το Ηράκλειο θα χρειαστείτε περίπου 1 ώρα και 68 χιλιόμετρα για να φτάσετε στα Καπετανιανά και τα ίδια περίπου χιλιόμετρα για Λίσταρο ή Καμηλάρι και τα γύρω χωριά. Για ενοικίαση αυτοκινήτου

Πληροφορίες

Λιμεναρχείο Ηρακλείου: 2810 244912

Αεροδρόμιο Ηρακλείου: 2810 228402

Νοσοκομείο Ηρακλείου: 2810 238835

Φαρμακείο: 28920 31260

Κέντρο Υγείας: 28920 31268

Τα Αστερούσια από τον ξενώνα Θαλόρη

10 λόγοι για να επισκεφθείτε το Νότιο Ηράκλειο:

1. Για να τσιμπήσετε μεζέδες με ρακή και ανυπέρβλητη θέα στην Περασιά (Άνω Καπετανιανά, 6978 242672)

2. Για να επισκεφθείτε την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στα Καπετανιανά, που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα.

3. Για να ακολουθήσετε το μονοπάτι που ξεκινά από τον Άι Γιάννη και φτάνει στη Μονή Κουδουμά, με στάση στο σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου.

4. Για να καταλάβετε γιατί ονομάστηκαν όρη των Αστεριών, ανεβαίνοντας στην κορυφή Κόφινας (1231 μ.)

5. Για να δείτε μία από τις πιο οργανωμένες αναρριχητικές πίστες κοντά στο χωριό Καπετανιανά και αν θέλετε να δοκιμάσετε (28930 41858).

6. Για να κάνετε βόλτα στο χωριό Εθιά και να δείτε τα πέτρινα σπίτια του.

7. Για να οδηγήσετε μέχρι το φαράγγι του Αμπά, κοντά στο χωριό Τρεις Εκκλησιές και, καιρού επιτρέποντος, να δείτε και νερό να τρέχει στο μεγάλο καταρράκτη.

8. Για να αγοράσετε βότανα από όλο τον κόσμο αλλά και τοπικά (ρίγανη, δίκταμο) από το χωριό Κουσές.

9. Για να επισκεφθείτε τη Μονή Οδηγήτριας και να ενημερωθείτε για την ασκητική παράδοση στους νότιους όρμους του νομού.

10. Για να τύχετε βράδυ με αέρα στα Καπετανιανά και να ακούσετε την συμφωνία της φύσης: τον αέρα που περνάει από τα φαράγγια, τα σίδερα που τρίζουν και τα φύλλα που θροΐζουν.

(Το άρθρο γράφτηκε και δημοσιεύτηκε σε ελληνικό περιοδικό τον Ιούνιο του 2008. Όλες οι πληροφορίες (τηλέφωνα, τιμές) αφορούν εκείνη την περίοδο.)

Advertisements