Υπάρχουν δύο δρόμοι, θαλάσσιοι. Ο ένας οδηγεί στα υπόλοιπα νησιά, και ο άλλος στην Ικαρία. Το “πειρατικό” νησί τραβάει το δικό του δρόμο εδώ και χρόνια, μακριά από οποιαδήποτε ταμπέλα. Ούτε της μόδας, ούτε “εναλλακτικό”, ούτε “παραδοσιακό”, ούτε και τίποτα άλλο. Μια εμπειρία που θες να την επιμηκύνεις στο διηνεκές, να την βγάλεις έξω από τόπο και χρόνο. Να μείνει εκεί που κατοικούν όλα τα όνειρα: στους δρόμους της μνήμης και της φαντασίας.

Η παραλία Σεϋχέλλες

“Ήταν να κάτσω μέχρι την Πέμπτη, αλλά άλλαξα τα εισιτήρια και έφυγα τελικά Δευτέρα”, λέω στον Αχιλλέα που έχει πάει και αυτός στο νησί. “Ε, εντάξει, αυτό συμβαίνει πάντα στην Ικαρία.”, μου απαντάει. Γιατί όμως συμβαίνει πάντα; Την πρώτη φορά πήγα για έξι μέρες και έκατσα δεκατρείς. Τη δεύτερη για 4 και έκατσα οχτώ. Τώρα παρέτεινα πάλι τη διαμονή μου. Εγώ και οι περισσότεροι που πηγαίνουν στο νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου. Ίσως είναι γιατί….

 • Το καταπράσινο μεγάλο νησί έχει χίλια πρόσωπα να σου δείξει πέρα από τους ανθρώπους του. Η φύση από μόνη της εμφανίζεται με διάφορες μορφές. Μεγάλες αμμώδεις παραλίες όπως η Μεσσακτή, ο Κάμπος, το Λιβάδι, μικροί κόλποι με βότσαλα, όπως οι Σευχέλλες, μικρές παραλίες με βράχια γύρω γύρω, όπως η παραλία του Να, τοπίο φαρ ουέστ στα νότια, δάση και ρέματα στα βόρεια, γραφικά ψαροχώρια, ορεινά χωριά με κρύο το βράδυ. Έτσι, η μέρα ανήκει στον ήλιο στα τουριστικά παράλια και τα βράδια στις πλατείες των χωριών της ενδοχώρας.

 • Οι ντόπιοι, παρά τα μεγάλα κύματα τουρισμού την τελευταία δεκαετία, συνεχίζουν να ζουν στους δικούς τους ρυθμούς, κάνοντας τα πράγματα που πάντα κάνανε, χωρίς να στηρίζονται στους τουρίστες και να αντιμετωπίζουν τους επισκέπτες ως πελάτες. Από τον κύριο Κώστα στην ταβέρνα στην παραλία, που μόλις βλέπει παρέα να μπαίνει, μουρμουράει “Ωχ και αυτοί τώρα βρήκαν να έρθουν;”, μέχρι τον ιδιοκτήτη στο σουπερμάρκετ στο Γιαλισκάρι που σου δίνει ένα ευρώ παραπάνω ρέστα, επειδή δεν έχει ψιλά και έχει κέφια. Το χρήμα εδώ ΔΕΝ κυβερνά, δεν καθορίζει τις σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους, δεν είναι ο τροχός που κάνει το μύλο της ανθρώπινης ιστορίας να γυρίζει. Τα χρήματα έχουν τη θέση που τους αξίζει: ένας τρόπος να διευκολυνθούν οι ανθρώπινες συναλλαγές, όταν δεν είναι δυνατοί άλλοι τρόποι. Και αυτό είναι ολοφάνερο, από τον καφέ που κάνει 1 Ευρώ στο καφενείο στην πλατεία της Ακαμάτρας, μέχρι τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες στην παραλία της Μεσσακτής, οι οποίες είναι δημοτικές και δωρεάν.

Το χωριό του Αρμενιστή

 • Οι ίδιοι ρυθμοί παραμένουν, περισσότερο στα ορεινά χωριά και λιγότερο στα παραλιακά, χαλαροί και αργοί. Ρυθμοί για τους οποίους είναι φημισμένοι οι Ικαριώτες. Με προπύργιο το χωριό των Ραχών, η χαλαρή διάθεση των κατοίκων κυριαρχεί και στα υπόλοιπα χωριά. Μπορεί στην πλατεία των Ραχών τα μπαράκια να αυξήθηκαν, τα μαγαζιά να ανοίγουν νωρίτερα από παλιά (πριν μερικά χρόνια άνοιγαν στις 11 το βράδυ, τώρα αρκετά είναι ανοιχτά από τις 8), οι παραγγελίες να μην αργούν παραπάνω από μισή ώρα, αλλά το αντίθετο της αγχωμένης συμπεριφοράς και της βιασύνης συνεχίζει να κατοικεί εδώ. Και αν στις Ράχες η τουριστική αλλοτρίωση έχει αλλάξει λίγο τα πράγματα, τα γύρω ορεινά χωριά αντιστέκονται στις απαιτήσεις της μαζικότητας των επισκεπτών και συνεχίζουν να αργούν να φέρουν τις παραγγελίες. Προς ευχαρίστηση όλων των φαν των νησιών και προς δυσαρέσκεια όλων των γκρινιάρηδων και σνομπ που αδυνατούν να μπουν στο πνεύμα και τη φιλοσοφία των ντόπιων. Θαυμαστή και αξιοζήλευτη φιλοσοφία, αυτό είναι σίγουρο. Φιλοσοφία που δεν ξεκινά από ραθυμία ή οτιδήποτε σχετικό, αλλά από την αξίωση να έχεις το δικαίωμα να κάνεις τα πράγματα στην ώρα που διαλέγεις εσύ, χωρίς deadline και έξωθεν επιβεβλημένους περιορισμούς. Και το “αργά” των Ικαριωτών δε σχετίζεται τόσο με ανεμελιά και διάθεση για ξενύχτι, όσο με τις αντικειμενικές και πραγματικές συνθήκες ζωής. Τα νοικοκυριά της Ικαρίας είναι πολυδραστήρια και πάντα ήταν: ζώα, λαχανόκηποι, ψάρεμα, οικοδομικές εργασίες. Όλα αυτά καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο κομμάτι της μέρας, και μόνο το βράδυ μένει για ένα καφέ, για ψώνια στο σουπερμάρκετ ακόμα και για κούρεμα ή εργασίες. Ο ψυκτικός που κάνει εργασίες στις 3 η ώρα το βράδυ στην πλατεία Αγίου Δημητρίου, το επιβεβαιώνει με τον πιο περίτρανο τρόπο.
 • Χαρακτηριστικό του νησιού, που δεν μπορεί να κρυφτεί, είναι και η πολιτική του τοποθέτηση, η οποία είναι ιδιαίτερη. Τα αριστερά κόμματα και ειδικά το κομμουνιστικό, παίρνουν πολύ μεγάλα ποσοστά στις εκλογές, εθνικές και δημοτικές. Όποιος δεν τρέφει, έστω και μικρή συμπάθεια για την αριστερά, ίσως ενοχληθεί από τα πάρα πολλά πανώ, τις εκατοντάδες αφίσες και τα συνθήματα στους τοίχους. Η παράδοση ξεκινά από τα χρόνια του εμφυλίου και μετά, οπότε το νησί έγινε τόπος εξορίας για τους κομμουνιστές. Ζώντας πολλά χρόνια με τους Ικαριώτες, οι εξόριστοι ήταν επόμενο να αναπτύξουν δεσμούς αλληλεγγύης και υποστήριξης με τους ντόπιους. Ακόμα και ο Ζακ από το Παρίσι, που έχει έρθει στην Ικαρία και ήδη έχει κλείσει για το επόμενο καλοκαίρι να ξαναέρθει για 4 εβδομάδες, με ρωτάει με απορία: “Τι σημαίνει το κέι, κέι, ει, που βλέπω παντού;” Λόγω και των πολιτικών πεποιθήσεων τους, οι Ικαριώτες είχαν αφεθεί στην τύχη τους από το ελληνικό κράτος, τουλάχιστον μέχρι και το 1974. Από εδώ ξεκινάει και η παράδοση των πανηγυριών. Οι κάτοικοι εντελώς αυτοοργανωμένα και πρωτοβουλιακά, άρχισαν να οργανώνουν πανηγύρια για να συγκεντρώσουν χρήματα και να βελτιώσουν τις υποδομές του τόπου τους. Με τα βασικά προϊόντα του νησιού, ρασκό (ελευθέρας βοσκής) κατσίκι, δυνατό κόκκινο κρασί και δοξάρια που χορεύουν πάνω στις χορδές του βιολιού σε ρυθμούς ικαριώτικου (του αυθεντικού, όχι αυτό του Πάριου), μαζεύουν χρήματα και φτιάχνουν δρόμους, πλατείες, συμμετέχουν ακόμα σε πιο μεγάλα έργα, όπως τα φράγματα ή υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις του νησιού. Φέτος το καλοκαίρι το πανηγύρι στο Σταυλό θα μαζέψει χρήματα για τον εξοπλισμό του Κέντρου Υγείας στον Εύδηλο, ενώ στο Φραντάτο τα χρήματα από το πανηγύρι θα πάνε για τη συντήρηση της πλατείας και του πλακόστρωτου στο κέντρο του χωριού. Τα πανηγύρια και οι παρέες βέβαια στην Ικαρία δε γλεντάνε μόνο το καλοκαίρι. Και το χειμώνα, σε κλειστές αίθουσες και σε σπίτια, οι μεγάλες νύχτες του χειμώνα περνάνε με μουσική, κρασί και χοιροσφάγια. Στην ετοιμασία του πανηγυριού συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι αφιλοκερδώς. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους συμμετέχουν και στις συζητήσεις-συνελεύσεις που καλούνται σε καφενεία και σε πλατείες σε πολλά χωριά. Κάθε ζήτημα και πρόβλημα αντιμετωπίζεται συλλογικά και αμεσοδημοκρατικά, ενώ όλοι έχουν δικαίωμα να πουν τη γνώμη τους αλλά και να καθορίσουν δράσεις και αποφάσεις.

Πάνω από την παραλία της Μεσσακτής

Στο πέρασμα του χρόνου, ο τουρισμός, η ανάπτυξη, η ταχύτητα και ο χρόνος που είναι χρήμα, έχουν αφήσει τα σημάδια τους και στο “γαλατικό” νησί της ειρήνης, όπως αναγράφεται στους τοίχους των σπιτιών του. Όμως, οι Ικαριώτες, όπως κάθε σωστός Γαλάτης, ξέρουν να αντιστέκονται. Πίνουν το μαγικό φίλτρο τους, που τελικά δεν είναι τίποτα άλλο από τα αγνά προϊόντα της φύσης, της θάλασσας και του ήλιου. Δεν είναι τίποτα άλλο από την αδιαφορία για το χρόνο που περνάει και τα ρολόγια που μετράνε λεπτά. Δεν είναι τίποτα άλλο από την αλληλεγγύη, την κοινότητα και τους σφιχτούς δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων που ξεδιπλώνουν δημιουργικά τα πάθη τους στη συλλογική ζωή και θάβουν βαθιά στο χώμα μικρότητες, προσωπικές εγωπάθειες και χρηματικές φιλοδοξίες. Ίσως όλα αυτά τα συστατικά του μαγικού φίλτρου ευθύνονται και για τη μακροζωΐα των Ικαριωτών, για την οποία εφημερίδες και εκπομπές κάνουν αφιερώματα.

Ισως όλα αυτά κάνουν την Klaudia Delmer, καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ίκαρος που πραγματοποιείται το καλοκαίρι στο νησί να γράφει μεταξύ άλλων: “…Και η Ικαρία ξέρει να αγνοεί το χρόνο που τρέχει. Κόβουμε ταχύτητα λοιπόν, το πολύ πολύ να αργήσουμε λίγο. Και αν βρεθούμε να πετάμε λίγο ψηλότερα απ’ ότι συνήθως, είναι που τα φτερά μας τα φτιάξαμε σωστά…”

Στον Άγιο Κήρυκο

Διαμονή

Karras Star

Τα άσπρα σπιτάκια ανεβαίνουν κλιμακωτά την πλαγιά με μονοπάτια και κήπους ανάμεσά τους. Κλασικά και λιτά δωμάτια με γαλάζια παράθυρα και μπαλκονάκι με καρέκλες, τραπέζι και θέα στη θάλασσα. Πιο προσεγμένα τα δωμάτια της καινούριας πτέρυγας, που βρίσκεται πιο ψηλά, έχει καλύτερη θέα και εκρού αποχρώσεις στα έπιπλα. Γήπεδο τένις, παιδική χαρά και πισίνα για μικρούς και μεγάλους.

Μας άρεσαν: Οι καναπέδες μπροστά από την πισίνα με τα χρωματιστά πανιά και τις άνετες καρέκλες

Συμβουλή: Ρωτήστε την Έφη και τη Νίκη στη ρεσεψιόν για βόλτες, φαγητό και καφέ. Θα σας προτείνουν τα καλύτερα!

Διεύθυνση: Αυλάκι

Τηλ: 22750 71024

Website: www.karrasstarhotel.gr

Τιμές: Από Ευρώ 110 το δίκλινο

Messakti Village

Ακριβώς απέναντι από μία από τις καλύτερες παραλίες του νησιού, τη Μεσσακτή, ο μικρός οικισμός με τα άσπρα σπιτάκια και τον πέτρινο πύργο, ακολουθεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική: χτιστά λευκά κρεβάτια king size, πλακόστρωτο πάτωμα με πλάκες Ικαρίας, καμάρες, παλιά τραπέζια από σκούρο ξύλο και μοναδική θέα στη θάλασσα. Στα συν η μεγάλη πισίνα και το πολύ εξυπηρετικό προσωπικό.

Μας άρεσαν: Οι 2 σουίτες στον πύργο με πέτρινο χτιστό πάγκο γύρω γύρω στα στρογγυλά δωμάτια , κεράκια στην εσωτερική σκάλα. Η πάνω σουίτα έχει πρόσβαση και στην ταράτσα με το κτιστό παγκάκι.

Συμβουλή: Κάντε βόλτα ανάμεσα στους φοίνικες, τις τριανταφυλλιές, τα πεύκα και τις μπουκαμβίλιες και καταλήξτε στο pool bar για ένα δροσερό daquiri φράουλα, ειδικότητα του Γιώργου που είναι στο μπαρ.

Διεύθυνση: Γιαλισκάρι

Τηλ: 22750 71331

Website: www.messaktihotel.gr

Τιμές: Από Ευρώ 130 το δίκλινο

Άννα

Δύο απόλυτα private διαμερίσματα στην είσοδο του χωριού Να και πάνω από το δρόμο σε απόσταση από οποιοδήποτε άλλο κτίσμα. Η μικρή infinite pool είναι ότι πρέπει για να δροσιζόμαστε τα μεσημέρια, ενώ υπάρχει και το υδρομασάζ μέσα στο διαμέρισμα. Τα μπαλκόνια είναι μεγάλα με καμάρες και χτιστά λευκά παγκάκια.

Μας άρεσαν: Τα σιδερένια κρεβάτια με ουρανό

Συμβουλή: Μη χάσετε το ηλιοβασίλεμα. Ο ήλιος δύει κάνοντας τον ορίζοντα κόκκινο και το μπαλκόνι είναι το ιδανικό σημείο για να παρακολουθήσετε την εναλλαγή χρωμάτων

Διεύθυνση: Νας

Τηλ: 22750 71489

Τιμές: Από Ευρώ 80-100 το διαμέρισμα

Μπαλκόνι

Το τζάκι είναι γεμισμένο με θυμάρι, στα σκαλιά της εσωτερικής ξύλινης σοφίτας μας περιμένουν καραμέλες και μπαλόνια, ενώ τα αφράτα μπουρνούζια είναι διπλωμένα πάνω στο μεγάλο σιδερένιο κρεβάτι με τον ουρανό. Στο δροσερό δωμάτιο με την πλάκα στο πάτωμα, τα παραδοσιακά λευκά κουρτινάκια είναι χειροποίητα, ενώ τα ερμάρια στον τοίχο είναι γεμισμένα με παραδοσιακά αντικείμενα.

Μας άρεσε: Το ότι σχεδόν κάθε στούντιο έχει την αιώρα του πάνω στο γκαζόν με θέα την παραλία του Κάμπου

Συμβουλή: Καθίστε το βράδυ στο κιόσκι με τα πέτρινα παγκάκια, τα τραπεζάκια από κορμούς δέντρων. Υπό των φως των κεριών και με τα φαναράκια να φωτίζουν το χώρο, απολαύστε το δροσερό αεράκι

Διεύθυνση: Κάμπος στο δρόμο προς Φραντάτο

Τηλ: 22750 31604, 6970 902483

Website:

Τιμές: Από Ευρώ 65 το δίκλινο

Cusco Studios

Δύο λεπτά είναι η απόσταση από το δωμάτιο στη μεγάλη αμμώδη παραλία του Κάμπου. Ψηλά στην αριστερή άκρη της παραλίας, τα studio φέτος πρωτολειτουργούν. Κήποι με βότανα, μονοπάτια, τέσσερα στούντιο και μία μεζονέτα με χτιστά κρεβάτια, φωτεινές πορτοκαλί κουρτίνες και μεγάλα παράθυρα με θέα σε όλα την παραλία.

Μας άρεσε: Τα δωμάτια στον πάνω όροφο με τζάκι και σοφίτα.

Συμβουλή: Δοκιμάστε το πρωινό, το οποίο ανάμεσα σε άλλα, περιέχει φρέσκο χυμό, ντόπια αυγά και χειροποίητο κέικ πορτοκάλι. Το πρωινό σερβίρεται στο δροσερό κιόσκι πάνω ακριβώς από τη θάλασσα

Διεύθυνση: Κάμπος

Τηλ: 22750 31381

Website: www.icarian-utopia.gr

Τιμές: Από Ευρώ 70 το δίκλινο

Οινοποιείο

Ο Γιώργος και η Ελένη άφησαν την Αθήνα για να γυρίσουν στον τόπο τους. Αναπαλαίωσαν το πατρικό σπίτι, προσπαθώντας όσο γίνεται να θυμίζει το αυθεντικό καριώτικο σπίτι. Ανάμεσα στους αμπελώνες, τους λαχανόκηπους και τα βότανα, το πέτρινο σπίτι αποτελείται από 3 ξεχωριστούς χώρους: την κουζίνα, το υπνοδωμάτιο και το μπάνιο. Στο 500 ετών υπνοδωμάτιο, το χτιστό κρεβάτι βρίσκεται ψηλά, οι πεζούλες διατηρήθηκαν, όπως και ο χειρόμυλος. Παντού κυριαρχεί η καμπύλη, ακόμα και στο χτιστό μπάνιο με τις χρωματιστές τσιμεντοκονίες.

Μας άρεσε: Φυσικά το κρασί που παράγει η οικογένεια Καρίμαλη όπως και τα σεμινάρια μαγειρικής και οινογνωσίας που προσφέρονται

Συμβουλή: Όλα τα προΐόντα, από το λάδι και το ψωμί, μέχρι το κρασί και τη ντομάτα είναι βιολογικής καλλιέργειας, ενώ το αγρόκτημα, ανακυκλώνει το νερό και χρησιμοποιεί την ηλιακή και θερμοδυναμική ενέργεια για θέρμανση και ζεστό νερό

Διεύθυνση: Πηγή

Τηλ: 22750 31151

Website: www.ikarianwine.gr

Τιμές: Από Ευρώ 150 το σπίτι με πρωινό και γεύμα

Το λιμάνι του Εύδηλου

Φαγητό

Άννα

Οι ψαράδες παραδίδουν κάθε πρωί φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, τα οποία ψήνονται σιγά σιγά και με μαεστρία πάνω στα κάρβουνα στη χτιστή ψησταριά της λουλουδιασμένης αυλής. Μπροστά στη θάλασσα, στη στολισμένη με κοχύλια, δίχτυα και καραβάκια δροσερή αυλή, φάγαμε καλομαγειρεμένη αστακομακαρόναδα, αφού πρώτα είδαμε τον ζωντανό αστακό. Φαγκριά, μπαρμπούνια, μελανούρια και κέφαλοι, φρεσκοψαρεμένοι.

Μας άρεσαν: Τα πολύχρωμα χειροποίητα πιάτα σε σχήμα ψαριού

Συμβουλή: Δοκιμάστε την καθουρόπιτα με ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριά και το ντόπιο τυρί καθούρα

Διεύθυνση: Νας

Τηλ: 22750 71489

Τιμές: Ευρώ 65 ο αστακός, 45 τα πρώτα ψάρια

Κελάρης

Από τη δεκαετία του 1960, το μικρό ταβερνάκι πάνω από το καρνάγιο ανάβει τα κάρβουνά του για να ψήσει τα φρέσκα, ντόπια ψάρια. Η μουσική είναι έντεχνη ελληνική, τα ορεκτικά φτιαγμένα από την κυρία Άννα (πολύ ωραία η κολοκυθόπιτα και η μελιτζανοσαλάτα) και οι τηγάνητες πατάτες αφράτες και κομμένες στο χέρι.

Μας άρεσε:Ο μπαλάς, ψάρι που βγαίνει στην περιοχή και σε λίγα ακόμα μέρη του Αιγαίου. Τρώγεται και τηγανητό και ψητό, ανάλογα το μέγεθος.

Συμβουλή: Να ξέρετε ότι όταν παραγγείλετε ψάρι, πρώτα θα το δείτε, θα διαλέξετε και μετά θα ψηθεί.

Διεύθυνση: Γιαλισκάρι

Τηλ: 22750 71227

Τιμές: Φαγκρί και μελανούρι Ευρώ 50, μπαλάς 27 Ευρώ

Ναΐάδες

Πάνω από την παραλία του Να και μπροστά στη θάλασσα, η κυρία Βαγγελιώ και οι κόρες της τιμούν την παραδοσιακή μαγειρική. Καταρχήν με το σοφικό (μελιτζάνα, πιπεριά, κολοκύθι και άλλα λαχανικά στο τηγάνι), με το κοκκινιστό κατσικάκι στη γάστρα, τα ντόπια τυριά και τα φρέσκα ψάρια. Αλλά πάνω από όλα γιατί, όλα, μα όλα, από το λάδι και το κρασί, μέχρι τη ντομάτα και τα τυριά είναι δικής τους παραγωγής.

Μας άρεσε: Η μελιτζάνα με τυριά στο φούρνο, σίγουρα θα παραγγείλετε και δεύτερη

Συμβουλή: Δοκιμάστε την πατατοσαλάτα με πιπεριά, κρεμμυδάκι και γλιστρίδα

Διεύθυνση: Νας

Τηλ: 22750 71488

Τιμές: Ευρώ 6 το κατσικάκι, 4,5 το σοφικό

Παντελής

Στην πλατεία του Φραντάτου δε θα δείτε τουρίστες, ούτε πολλά μαγαζιά. Η εκκλησία, ζαχαροπλαστείο, καφενείο και η ψησταριά του Παντελή. Οι ντόπιοι το προτιμούν για το καλό κρέας, την όμορφη και ήσυχη ατμόσφαιρα και τη φιλικότατη συμπεριφόρα της οικογένειας. Σουβλάκι καλοψημένο, μπριζόλα τεράστια, παΐδάκια και πανσετάκια (όλα από κρέατα της Ικαρίας), λεπτοκομμένες στο χέρι πατάτες και μεγάλη χορταστική χωριάτικη.

Μας άρεσε: Το κόκκινο μπρούσκο καριώτικο κρασί, φωκιανό το λένε οι ντόπιοι και είναι αρκετά δυνατό

Συμβουλή: Εδώ επιβιώνουν ακόμα οι πραγματικοί ρυθμοί της Ικαρίας. Μην τους διαταράξετε αν η παραγγελία αργήσει λίγο.

Διεύθυνση: Φραντάτο

Τηλ: 22750 20906

Τιμές: Ευρώ 1,40 το σουβλάκι, 13 Ευρώ το κιλό τα παΐδάκια

Πλάτανος

Η Μαρία μαζεύει τα φυτά και τα βότανα από τα βουνά και ο Πέτρος ανοίγει το φύλλο. Έτσι γίνεται το μπουρεκάκι που περιέχει 16 περίπου φυτά και βότανα και μοσχοβολάει όλη την αυλή στην πλατεία του χωριού, άμα τη εμφανίσει του. Κάτω από το μεγάλο πλάτανο, τα μαγειρευτά είναι το δυνατό σημείο του σεφ Πέτρου: χοιρινό κοκκινιστό στη γάστρα, πικάντικο κοτόπουλο, γεμιστά με σταφίδες και ρύζι.

Μας άρεσε:Οι κολοκυθοκεφτέδες και το γεγονός ότι τα λαχανικά είναι από το δικό τους κήπο

Συμβουλή: Ρωτήστε αν υπάρχει γλυκό, μπορεί να πετύχετε εκπληκτικό γαλακτομπούρεκο και ραβανί με ινδοκάρυδο

Διεύθυνση: Άγιος Δημήτριος

Τηλ: 22750 41395

Τιμές: Μαγειρευτά 6-7 Ευρώ, ψητά από 5,50-7 Ευρώ

Παντός καιρού

Γεύσεις που ξεφεύγουν από τα κλασικά και συνηθισμένα, πιάτα με φαντασία και πικάντικοι μεζέδες στον πεζόδρομο, δίπλα στην πλατεία των Ραχών. Δοκιμάστε τη δικιά τους παραγωγή κοπανιστή, την τηγανιά και τον μπεκρή μεζέ, το χοιρινό στο φούρνο με λαχανικά και τα κομματάκια χοιρινής πανσέτας με μουστάρδα, σαφράν και μανιτάρια.

Μας άρεσε: Ο παστουρμαδομεζές: λεπτές φέτες μοσχαρίσιου παστουρμά με σάλτσα, τυρί και φρέσκια ντομάτα

Συμβουλή: Προτιμήστε να πάτε σχετικά νωρίς, κατά τις 8-9, οπότε ο κόσμος είναι λιγότερος και ο πεζόδρομος πιο ήσυχος

Διεύθυνση: Ράχες

Τηλ: 6972 334263

Τιμές: Μαγειρευτά από 7,5-9 Ευρώ, ψητά από 7,5-8,5

Πληροφορίες

Πώς θα πάτε

Με το πλοίο Νήσος Μύκονος της Hellenic Seaways καθημερινά στις 19:45 (εκτός Κυριακής) και άφιξη στις 3:45. Να ξέρετε ότι στο συγκεκριμένο πλοίο η θέση κατάστρωμα είναι όντως κατάστρωμα, αφού δεν επιτρέπεται η είσοδος στα λιγοστά σαλόνια του πλοίου. Εισιτήριο 35 Ευρώ. Πληρ. 210 4199000, www.hellenicseaways.gr

Μετακινήσεις: Στην Ικαρία χρειάζεστε αυτοκίνητο, γιατί το νησί είναι μεγάλο και οι συγκοινωνίες όχι και τόσο καλές. Για ενοικίαση αυτοκινήτου, Mav Rent a Car, 22750 31036, 31354

Κωδικός: 22750

Δήμος Ραχών: 22753 50500

Κέντρο Υγείας Ραχών: 41242

Αστυνομία Ραχών: 41222

Φαρμακείο Ραχών: 41352

Η παραλία της Μεσσακτής

10 πράγματα που πρέπει να κάνετε στην Ικαρία:

 1. Να κάνετε μπάνιο στην παραλία του Να και ειδικά σε μέρα που έχει κύμα. Η μικρή και στενή παραλία, με το ποτάμι ακριβώς από πίσω και τα βράχια γύρω γύρω είναι ιδανική για να τεστάρετε τις κολυμβητικές σας ικανότητες.

 2. Να φάτε μπισκοτόγλυκο ή ρυζόγαλο σε ένα από τα παραδοσιακά καφενεία στην πλατεία του Χριστού Ραχών.

 3. Να βγείτε εκτός περιοχής και να επισκεφθείτε μάλλον την καλύτερη παραλία της Ικαρίας. Το όνομα – Σευχέλλες- είναι μόνο ενδεικτικό των γαλάζιων διάφανων νερών. Στη νότια πλευρά, στο δρόμο προς το Μαγγανίτη, ακριβώς μετά το τούνελ. Η πρόσβαση είναι λίγο δύσκολη, απαιτεί 10-15 λεπτά περπάτημα ανάμεσα σε πέτρες και βάτα

 4. Να επισκεφθείτε τη μονή Θεοκτίστης, κοντά στο χωριό Πηγή, πάνω από τον Εύδηλο, για να δείτε το μικρό κτίσμα ανάμεσα σε 2 πελώριους βράχους.

 5. Να επισκεφθείτε τα 2 φράγματα, το Μεγάλο και το Μικρό. Στο μικρό κάντε και μια παράκαμψη για την κοντινή Μονή Μουντέ, η οποία είναι περικυκλωμένη από πεύκα.

 6. Να περάσετε τους χωματόδρομους για να φτάσετε στο απομονωμένο χωριό Καρκινάγρι, στα νότια του νησιού. Πραγματικά γραφικό ψαροχώρι με πολύ ησυχία.

 7. Να κάνετε βόλτα στα ανηφορικά στενοσόκακα της πρωτεύουσας του νησιού, του Άγιου Κήρυκου.

 8. Να κάνετε μπάνιο στη Μεσσακτή, τη μεγάλη παραλία μετά το Γιαλισκάρι και πριν τον Αρμενιστή. Σημειωτέον ότι οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες είναι δημοτικές και συνεπώς δωρεάν.

 9. Να πάτε στο ορεινό χωριό Λαγκάδα. Η διαδρομή θα σας δώσει την ευκαιρία να δείτε τον πλούσιο φυσικό κόσμο του νησιού και όταν φτάσετε στην κοιλάδα όπου βρίσκεται το χωριό, και η ανταμοιβή θα είναι μια δροσερή πορτοκαλάδα στην πλατεία του χωριού κάτω από τα δέντρα.

 10. Να επισκεφθείτε το χωριό Μαγγανίτης βράδυ και ειδικά όταν το φεγγάρι είναι γεμάτο. Στο μικρό λιμανάκι το φεγγάρι και ειδικά νωρίς τη νύχτα καλύπτει με ασημί χρώμα τα πάντα.

Tip:

Να πάτε οπωσδήποτε σε ένα ικαριώτικο πανηγύρι. Μπορεί να έχουν τουριστικοποιηθεί λίγο, να μαζεύουν πολύ κόσμο, αλλά όταν βρεθείτε να ανυπομονείτε για τον επόμενο χορό, θα έχετε ξεχάσει όλα τα υπόλοιπα. Τα πανηγύρια γίνονται με πρωτοβουλία των κατοίκων και συνήθως από τα έξοδα καλύπτονται ανάγκες του νησιού (κέντρα υγείας, δρόμοι, πλατείες). Με κόκκινο ντόπιο κρασί και κατσικάκι κρατάνε μέχρι το πρωί, με τον ικαριώτικο χορό να ξεσηκώνει τον κόσμο σε σημείο διονυσιασμού.

(Το άρθρο γράφτηκε και δημοσιεύτηκε σε ελληνικό περιοδικό τον Ιούλιο του 2009. Όλες οι πληροφορίες (τηλέφωνα, τιμές) αφορούν εκείνη την περίοδο.)

Advertisements