Κάποια στιγμή συνειδητοποιείς ότι πρέπει να βρεις τη δική σου Ιθάκη, να κάνεις το ταξίδι που οφείλεις στον εαυτό σου. Και ο καλύτερος πρώτος σταθμός είναι η πραγματική Ιθάκη. Μπορεί να μην τελειώσει εκεί το ταξίδι σου, αλλά θα έχεις γνωρίσει ένα όμορφο καταπράσινο νησί.

Picture 004

Στην κεντρική πλατεία στο Βαθύ, βλέπω πέντε Γάλλους που μαλώνουν: οι τρεις θέλουν να πάνε και σε άλλη παραλία, οι άλλοι δύο θέλουν να γυρίσουν στο δωμάτιο για ξεκούραση. Η ζέστη τους έχει κάνει μούσκεμα στον ιδρώτα και κάτω από τη τέντα όπου έχουν καταφύγει, προσπαθούν να πείσουν ο ένας τον άλλο για το πώς θέλουν να συνεχίσουν τη μέρα τους.

Οι περισσότεροι τουρίστες που έρχονται στην Ιθάκη, φτάνουν εδώ γοητευμένοι από την Οδύσσεια που διδάχτηκαν στο σχολείο ή που διάβασαν σε βιβλία με αναφορές στην αρχαία ελληνική γραμματεία. Το μέρος όπου η Πηνελόπη περίμενε τον αγαπημένο της, αποκρούοντας τους μνηστήρες, το μέρος όπου ο Οδυσσέας επί 20 χρόνια είχε στο μυαλό του και ο αιώνιος προορισμός της Ιθάκης και όλα όσα συμβολίζει, τους κάνει να έρθουν εδώ, ελπίζοντας ότι και αυτοί, σαν τον Οδυσσέα, θα νιώσουν σαν το σπίτι τους. Ελπίζουν ότι περνώντας εμπόδια, παίρνοντας αεροπλάνα, καράβια και λεωφορεία, θα φτάσουν τελικά στην Ιθάκη, εξουθενωμένοι και ευτυχισμένοι.

Δεν απέχει και πολύ από την αλήθεια αυτό. Όλα εξάλλου είναι θέμα οπτικής γωνίας. Αν οι Γάλλοι έρχονται στο νησί αποφασισμένοι να ανακαλύψουν την Ιθάκη τους και να νιώσουν τα αρχέγονα vibes της αιώνιας αναζήτησης του προορισμού και του «σπιτιού» του καθενός, θα τα καταφέρουν.

Οι Έλληνες, από την άλλη, δε συγκινούνται και τόσο πολύ με τέτοια. Πιο πολύ μετράει η τουριστική ανάπτυξη της Ιθάκης, οι παραλίες, τα ταβερνάκια και η ηρεμία παρά η ιστορία της. Παρ ‘όλο λοιπόν τον οικοδομικό οργασμό και την εξέλιξη των υπηρεσιών που προσφέρονται, η Ιθάκη είναι ακόμα ήσυχη και ήρεμη. Οργανωμένη και μη ενδοτική στο μαζικό τουρισμό: ούτε πινακίδες νέον, ούτε rooms to let, ούτε φαστφουντάδικα, ούτε πολλά ξενυχτάδικα.

Οι περισσότεροι οικισμοί άλλωστε έχουν κηρυχτεί παραδοσιακοί και δεν επιτρέπονται και πολλές παρεμβάσεις ή ανωμαλίες στην αρχιτεκτονική και στη φυσιογνωμία των σπιτιών. Ειδικά στο Βαθύ οι περισσότερες κατοικίες είναι δίπατα αρχοντικά σε διάφορα χρώματα, με μεγάλα παράθυρα που κοιτάνε πάντα προς τη θάλασσα. Η βόλτα από το ένα σημείο του μεγάλου κόλπου στο άλλο, σταματά πολλές φορές λόγω κάποιου κτιρίου. Χρωματιστά παράθυρα, περίτεχνα κάγκελα και σχεδόν παντού πολύφυτες αυλές και πλούσιοι κήποι.

Οι Γάλλοι στην πλατεία, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, αποφασίζουν τελικά να πάνε και σε άλλη παραλία. Την ίδια απόφαση παίρνω και εγώ, αφού η ώρα έχει πάει 3 το μεσημέρι και ο ήλιος είναι πολύ δυνατός. Στην κοντινή παραλία, οικογένειες με παιδιά, Ιταλοί, Γάλλοι, Γερμανοί και νεαροί σε μεγάλες παρέες, έχουν ήδη κατακλύσει το μέρος. Τα βότσαλα μπροστά στα κύματα με κάνουν να περπατώ περίεργα και να βγάζω μικρές κραυγές πόνου, κάνοντας την είσοδο μου κάθε άλλο παρά γοητευτική και ρομαντική, όπως θα ταίριαζε στο τοπίο: βράχια δεξιά και αριστερά της παραλίας, πράσινα καθαρά νερά που φτάνουν ως το τέλος του ορίζοντα. Κάτι ξέρουν οι Ιταλοί, που σχεδόν όλοι, φοράνε τα ειδικά αδιάβροχα λαστιχένια παπούτσια, gadget πολύ χρήσιμο στην Ιθάκη, της οποίας οι περισσότερες παραλίες έχουν χοντρό, επιθετικό και ζημιογόνο για τις μη συνηθισμένες πατούσες, βότσαλο.

Picture 023

Αυτά συμβαίνουν στις παραλίες. Γιατί στη βόρεια ορεινή Ιθάκη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τα χωριά Ανωγή, Εξωγή, Πλατρειθιάς, ακόμα περισσότερο από την παραλιακή Ιθάκη, δε δείχνουν σημάδια διείσδυσης μαζικού τουρισμού. Μικρά χωριά, με λίγους κατοίκους, αρκούνται στο να χαζεύουν από ψηλά τις ακτές του νησιού και τη θάλασσα που το περιβάλλει. Όλος ο δρόμος από το Βαθύ προς τα βόρεια είναι ψηλά, δίπλα στη θάλασσα. Το μάτι φτάνει μέχρι την Κεφαλλονιά από τη δυτική πλευρά, και τα απότομα βράχια που ξεκινάνε δίπλα από το δρόμο, φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Το Νήριτον Όρος, το βουνό της Ιθάκης, με μεγαλύτερη κορυφή τα 806 μέτρα, χωρίζει το βόρειο μέρος σε δύο, στο δυτικό και στο ανατολικό. Οποιαδήποτε μεριά και αν διαλέξεις, όμως, πάντα από κάτω είναι τα πράσινα νερά που κυκλώνουν την Ιθάκη.

Πίσω στην κεντρική πλατεία στο Βαθύ, όλοι έχουν βγει έξω για τον καθιερωμένο απογευματινό καφέ. Η ώρα είναι εφτά το απόγευμα και αφού η πολλή ζέστη έχει υποχωρήσει, οι μεγάλοι κάθονται στα καφενεία και στις καφετέριες και τα παιδιά βολτάρουν πάνω κάτω με τα ποδήλατα. Κρυφακούω τις διπλανές παρέες και όλοι συζητάνε για το μεγάλο σεισμό της Πάτρας και τον φημολογούμενο σεισμό στην Κεφαλλονιά. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους Θιακούς. Συνηθισμένοι σε δονήσεις ούτε φοβούνται, ούτε πανικοβάλλονται. Και όταν ρωτάς τώρα τους ντόπιους για το σεισμό που διάφοροι προβλέπουν, χαμογελάνε και κουνάνε το κεφάλι. Ο μεγάλος σεισμός που έγινε εδώ το 1953 ισοπέδωσε αρκετά σπίτια. Αλλά δεν υπήρχε ούτε ένας τραυματίας. Ο σεισμός ήταν ο τρίτος στη σειρά και ήδη όλοι κοιμόντουσαν έξω. Από τότε, όλα τα σπίτια που χτίστηκαν, κατασκευάστηκαν με ισχυρές προδιαγραφές ώστε να είναι αντισεισμικά. Και παρά τη σεισμολογία, το «Κεφαλλονιά», το πλοίο που ακουμπά τις ακτές του νησιού, ερχόμενο από Πάτρα και Κεφαλλονιά, δύο φορές την ημέρα, συνεχίζει να ξεφορτώνει κόσμο.

Picture 034

Όπως και το λιμάνι της πρωτεύουσας συνεχίζει να γεμίζει με σκάφη, μικρά και μεγάλα. Το Βαθύ είναι το λιμάνι με τη μεγαλύτερη προσέλευση σε σκάφη στο Ιόνιο. Οι επιβάτες γυρνάνε την ημέρα τις απομονωμένες παραλίες του νησιού, στις οποίες η πρόσβαση γίνεται μόνο δια θαλάσσης και το βράδυ δένουν εδώ για να αποβιβαστούν στο Βαθύ για φαγητό και μετά επιστροφή στο σκάφος για ύπνο. Περνώντας μπροστά από τα σκάφη αργά το βράδυ, βλέπω και ακούω παρέες να συζητάνε ψιθυριστά και να πίνουν κρασί, καθισμένοι στην πλώρη. Τα σκάφη, αραγμένα το ένα κολλητά στο άλλο, κουνιούνται ελαφρά από το κύμα και το αεράκι, νανουρίζοντας γλυκά αυτούς που αποσύρθηκαν νωρίς για ύπνο. Έτσι όπως βλέπω τα πολλά κατάρτια των πλοίων δίπλα το ένα στο άλλο, σκέφτομαι ότι το λιμάνι είναι σαν μια μεγάλη κατασκήνωση. Τόσοι άνθρωποι περνάνε τη νύχτα εδώ, πολύ κοντά ο ένας με τον άλλο, ο καθένας στη δική του σκηνή.

Και σίγουρα οι ομαδάρχες είναι τα πολύ μεγάλα και πολυτελή σκάφη που δεν καταδέχονται να δέσουν αλλά ρίχνουν άγκυρα λίγο πιο έξω και χρησιμοποιούν ταχύπλοο ή βαρκάκι για να προσεγγίσουν τη στεριά. Αρκετοί vip, καλλιτέχνες και εφοπλιστές έρχονται στην Ιθάκη, έχοντας φέρει μάλιστα και έναν κοσμοπολίτικο αέρα στο νησί. Χαρακτηρισμό που οι ντόπιοι και οι φανατικοί του νησιού προσπαθούν να διαγράψουν, όχι γιατί έχουν πρόβλημα με τις επισκέψεις διάσημων, αλλά γιατί θέλουν να παραμείνει το νησί τους απλό και αληθινό, ούτε πολύ τουριστικό, ούτε πολύ της μόδας. Φήμες λένε ότι το νησί έχει επισκεφτεί και ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί και όταν η ασφάλεια του ζήτησε από τους Θιακούς να κλείσουν κάποιοι δρόμοι για να μπορέσει να αποβιβαστεί ο πρόεδρος, αυτοί αρνήθηκαν, για να μη διαταραχτεί η ηρεμία του οικισμού και να μην ταλαιπωρηθούν οι υπόλοιποι επισκέπτες.

Picture 003

Ανάμεσα από τα σκάφη, τα αρχοντικά, τους Έλληνες, τους ξένους και τους ντόπιους που κάθονται αμέριμνοι στις καρέκλες των καφενείων, σκέφτομαι ότι έτσι πρέπει να είναι η Ιθάκη, η Ιθάκη του Οδυσσέα και του Καβάφη. Να μη σε προσκαλεί αυτή, να μη σε ζαλίζει με πολλά λόγια, να μη διαφημίζει τον εαυτό της, να μην καυχιέται για τα καλά της, ούτε να αποτελεί θέμα συζήτησης. Υπόγεια και μυστικά να σε αφήνει να την ανακαλύπτεις. Έτσι ακριβώς όπως ανακαλύπτεις τον εαυτό σου.

Picture 036

Διαμονή

Προτεινόμενο

Ομηρικόν

Από το παράθυρο βλέπεις σε απόσταση λίγων μέτρων τα σκάφη που είναι δεμένα αρόδου μέσα στη θάλασσα. Το Ομηρικόν είναι το δροσερό καταφύγιο του νησιού: με νησιώτικη διακόσμηση, μεγάλα παράθυρα στη θάλασσα και μπαλκονάκι για να απολαμβάνεις το βραδινό αεράκι χαζεύοντας τα φώτα στον παραλιακό δρόμο. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και στη μεγάλη βεράντα που λειτουργεί και ως χώρος για το πρωινό. Το ξενοδοχείο βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από την κεντρική πλατεία και το κέντρο της πρωτεύουσας της Ιθάκης.

Διεύθυνση: Βαθύ

Τηλ: 33596

Website: www.omirikonhotel.com

Τιμές: Από 135 Ευρώ το δίκλινο με πρωινό

Περαντζάδα 1811

Το πιο design ξενοδοχείο της Ιθάκης έχει δύο πρόσωπα: το παραδοσιακό και το μοντέρνο. Στο παλιό αρχοντικό τα 12 δωμάτια κυριαρχούνται από το άσπρο χρώμα, ενώ οι μικρές πινελιές χρώματος, δημιουργούν εξαιρετική αντίθεση. Επιλεγμένοι τοίχοι είναι ζωγραφισμένοι στο χέρι και αναπαριστούν σκηνές από τα παλιά. Στην μοντέρνα πτέρυγα, καινοτομίες, όπως η μπανιέρα στο κέντρο του δωματίου και το τραχύ γκρι πάτωμα, κάνουν τη διαμονή ενδιαφέρουσα.

Διεύθυνση: Οδυσσέα Ανδρούτσου 821, Βαθύ

Τηλ: 23914

Website: www.arthotel.gr

Τιμές: Από 160 – 258 Ευρώ το δωμάτιο

Νόστος

Ξενοδοχειακή μονάδα στις Φρίκες, με πλούσιους κήπους, πισίνα και pool bar. Τα δωμάτια έχουν θέα στις Φρίκες και στην πισίνα, η διακόσμησή τους είναι απλή, ενώ κυριαρχούν το μπλε και το άσπρο χρώμα. Στη βεραντούλα του δωματίου μπορείτε να πιείτε τον πρωινό καφέ, ενώ θα ακούτε τη μουσική από τα ηχεία που βρίσκονται και στα 31 δωμάτια.

Διεύθυνση: Φρίκες

Τηλ: 31644

Website: www.hotelnostosithaki.gr

Τιμές: Από 80-105 το δίκλινο με πρωινό

Διόσκουροι

Το πρωί ανοίγεις την μπλε ξύλινη δίφυλλη πόρτα και βρίσκεσαι απέναντι από τον μεγάλο κόλπο της πρωτεύουσας της Ιθάκης. Οι Διόσκουροι, χτισμένοι σε ύψωμα, στο δρόμο προς τη Βόρεια Ιθάκη, εκτός από τη θέα που προσφέρουν, τηρούν και το παραδοσιακό στυλ του νησιού. Πέτρα και χρώμα, γεράνια και ζωγραφιστοί θόλοι, ντύνουν το νεόκτιστο συγκρότημα που περιλαμβάνει τέσσερα δίκλινα δωμάτια, τρία στούντιο και 2 μεζονέτες

Διεύθυνση: Βαθύ, θέση Μύλος

Τηλ: 33415, 6944 454465

Τιμές: Από 50 – 60 Ευρώ το δίκλινο

Σπυριδούλα

Τρία πολύ απλά δωμάτια με μόνο τα απαραίτητα (air condition και ψυγείο) αλλά πολύ αξιοπρεπή και με υπέροχη θέα στον οικισμό Κιόνι. Θα τα βρείτε από το εκτυφλωτικό κόκκινο στα παράθυρα και τις πόρτες.

Διεύθυνση: Κιόνι

Τηλ: 31679, 6944548560

Τιμές: Από 40-55 Ευρώ το δίκλινο

Μίλι

Το σπίτι των ονείρων σου μέσα στο δάσος πάνω από το Βαθύ. Τρεις ολοκαίνουριες, εντελώς αυτόνομες βίλες (θα πρωτολειτουργήσουν τον Ιούλιο) με πισίνα, εξωτερικό Jacuzzi, κήπο, παγκάκια και barbeque. Με πέτρα στο εξωτερικό, τζάκι, χτιστό μπάνιο και μεγάλα δωμάτια στο εσωτερικό, οι βίλες είναι ιδανικές για απομόνωση και ηρεμία. Οι βίλες Μίλι (η πράσινη, η κόκκινη και η μπλε από το χρώμα των παραθύρων τους) μπορούν να φιλοξενήσουν από δύο ως έξι άτομα.

Διεύθυνση: Βαθύ, θέση Μίλι

Τηλ: 6948 370048

Τιμές: Από 350 Ευρώ η βίλα

Picture 029

Φαγητό

Liberty

Η πιο ποιοτική κουζίνα της Ιθάκης σερβίρεται στο ξύλινο ντεκ του Liberty απέναντι από τη θάλασσα. Η μίνιμαλ αισθητική που χαρακτηρίζει το χώρο, περνάει και στο μενού, το οποίο έχει λίγα και καλά πιάτα. Ο σεφ δημιουργεί απλές αλλά δυνατές γεύσεις: σαλάτα σε φωλιά παρμεζάνας, ρυζότο λαχανικών, χειροποίητο καρπάτσιο, παραδοσιακή μπολονέζ της Ιταλίας, γεμιστό ψαρονέφρι είναι μερικά μόνο από τα πεντανόστιμα πιάτα. Το ψωμί, τα μακαρόνια και τα γλυκά είναι όλα χειροποίητα, ενώ μεγάλη ποικιλία υπάρχει και στην κάβα, που περιλαμβάνει πολλά κρασιά από όλη την Ελλάδα.

Διεύθυνση: Βαθύ

Τηλ: 32561

Τιμές: Από 25-30 Ευρώ το άτομο

Πηνελόπη

Δίπλα στις τράτες, από τις οποίες προμηθεύεται τα ψάρια και τα θαλασσινά, η Πηνελόπη είναι μια κλασική ψαροταβέρνα: κακαβιά, αστακομακαρόναδα, γαρίδες σαγανάκι, μύδια σκόρδου και ψάρια στο τηγάνι ή στη σχάρα: σαργοί, αθερίνα, μπαρμπούνι, γαύρος. Από ορεκτικά δοκιμάστε την κρεμμυδόπιτα, και το πικάντικο σαγανάκι μελιτζάνα.

Διεύθυνση: Φρίκες

Τηλ: 31005

Τιμές: Από 25-30 Ευρώ το άτομο

Παλιοκάραβο

Από τις πιο παλιές ταβέρνες του νησιού, το Παλιοκάραβο (η αλλιώς Γρηγόρης), εξειδικεύεται στο φρέσκο ψάρι και στα θαλασσινά, αλλά τιμά και την παραδοσιακή κουζίνα του νησιού με μαγειρευτά. Στο μπαλκονάκι δίπλα στη θάλασσα δοκιμάστε ότι έχει φέρει η ψαριά, μπαρμπούνι, συναγρίδα, σκορπιό αλλά και τη σπεσιαλιτέ: ψάρι (συνήθως σφυρίδα ή ροφό) στο φούρνο μαρινάγια.

Διεύθυνση: Βαθύ, στο δρόμο προς την παραλία Λούτσα

Τηλ: 32573

Τιμές: Από 20 Ευρώ το άτομο

Πολύφημος

Η κληματαριά, οι ελιές και οι λεμονιές είναι μερικά μόνο από τα φυτά που γεμίζουν τον υπέροχο, δροσερό κήπο του Πολυφήμου. Εκεί, μακριά από τη ζέστη και τον πολύ κόσμο, παραγγέλνεις μια παγωμένη μπύρα (σερβίρονται μόνο ελληνικές μπύρες όπως επίσης και αναψυκτικά) και ανοίγεις όσο μπορείς περισσότερο την όρεξη σου. Λιαστό χταπόδι στη σχάρα, καλαμάρι ψητό γεμιστό με σκόρδο και μαϊντανό, γεμιστά του ψαρά με θαλασσινά, το τοπικό σαβόρο (μαριναρισμένο ψάρι) και το σπέσιαλ καυτερό με χειροποίητο λουκάνικο. Σπεσιαλιτέ και το αρνάκι έκπληξη με υλικά που δεν αποκαλύπτονται. Η αντισυμβατική ατμόσφαιρα του Πολύφημου θα σε κάνει να νιώσεις ότι σου κάνουν τραπέζι οι φίλοι σου.

Διεύθυνση: Σταυρός

Τηλ: 31794

Τιμές: Από Ευρώ 15 – 20 το άτομο

Lo Spuntino

Στο κέντρο του παραλιακού δρόμου, το μικρό μαγαζάκι είναι ζεστό, πολύχρωμο, χαριτωμένο και με τραπεζάκια δίπλα στο κύμα. Ιταλικές γεύσεις πάνω στα καρό τραπεζομάντιλα: μπρουσκέτες με ντομάτα, κροκέτες mozzarella, σπαγγέτι καρμπονάρα, φιλέτα στη σχάρα και η σπεσιαλιτέ: πένες με κοτόπουλο, μανιτάρια, κολοκύθια και κρέμα γάλακτος. Ο ιδιοκτήτης, ο Αντρέας, ετοιμάζει με το ίδιο μεράκι και λαχταριστές πίτσες και κρέπες.

Διεύθυνση: Βαθύ

Τηλ: 32021

Τιμές: Από 12-15 Ευρώ το άτομο

Picture 021

Καφέ – Διασκέδαση

Καραμέλα

Απέναντι από εκεί που αράζει το πλοίο για πλήρη έλεγχο της κίνησης στο νησί. Και με κήπο για πιο δροσιά. Από το πρωί για καφέ και μέχρι αργά το βράδυ για ποτό.

Διεύθυνση: Βαθύ

Τηλ: 33580

Κατώι του Λάλα

Από τα πιο παλιά μαγαζιά στο νησί, το Κατώι του Λάλα είναι σημείο συνάντησης. Και δεν είναι Κατώι! Είναι ακριβώς μπροστά στη θάλασσα, με τραπεζάκια και από την απέναντι πλευρά του δρόμου, δηλαδή ακριβώς δίπλα στο κύμα.

Διεύθυνση: Βαθύ

Τηλ: 32655

Σπαβέντο

Μπροστά στην παραλία στο Κιόνι, κάτω από τις άσπρες ομπρέλες ή λίγο πιο πίσω στα λίγα τραπεζάκια που βρίσκονται μπροστά από το Σπαβέντο. Καφέδες, χυμοί, σάντουιτς και παγωμένες μπύρες.

Διεύθυνση: Κιόνι

Τηλ: 31427

Παραλίες

Φιλιατρό: Η παραλία με τον περισσότερο κόσμο καθώς βρίσκεται όχι πολύ μακριά από το Βαθύ. Μικρό βότσαλο, πράσινα νερά και πολλά δέντρα για σκιά.

Σαρακήνικο: Γαλανά νερά σε μικρό κόλπο, κοντά στο Βαθύ.

Άγιος Ιωάννης: Στο δρόμο από Βαθύ προς Σταυρό, ο δρόμος που οδηγεί στην παραλία ξεκινά από το χωριό Λευκή. Μικρός κόλπος με βότσαλο.

Αφάλες: Στη βορειοδυτική Ιθάκη, ο δρόμος για την παραλία ξεκινά από το χωριό Πλατρειθιάς. Ήσυχη παραλία, ενώ σε κοντινή απόσταση υπάρχουν πολλοί μικροί κολπίσκοι.

Picture 024

Πληροφορίες

Πώς θα πάτε: Με αυτοκίνητο ή ΚΤΕΛ (210 5136185,) ως την Πάτρα και από εκεί με πλοίο της Strintzis Ferries (210 4141250). Το δρομολόγιο στις 12:30 το πρωί δένει στο λιμάνι του Πισαετού, ενώ το δρομολόγιο των 20:30 το βράδυ δένει στο Βαθύ. Το ταξίδι διαρκεί 3 ½ ώρες περίπου και το απλό εισιτήριο κοστίζει 16,10 Ευρώ. Μπορείτε να φτάσετε στην Ιθάκη και με υδροπλάνο από την Πάτρα. Δρομολόγια εκτελούνται Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 12:45 το πρωί. Η διαδρομή διαρκεί 20 λεπτά και το εισιτήριο ξεκινά από 54 Ευρώ( Airsea Lines, 210 9402880, www.airsealines.com )

Αυτοκίνητο μπορείτε να νοικιάσετε στην Ιθάκη: AGS Rent a Car, Βαθύ, 26740 32702, με δωρεάν παράδοση σε όλο το νησί και με προσιτές τιμές.

Δημαρχείο: 32795

Λιμεναρχείο: 32629

Κέντρο Υγείας: 32222

Φαρμακείο: 32251

Αστυνομία: 32205

(Το άρθρο γράφτηκε και δημοσιεύτηκε σε ελληνικό περιοδικό τον Σεπτέμβριο του 2008. Όλες οι πληροφορίες (τηλέφωνα, τιμές) αφορούν εκείνη την περίοδο.)

Advertisements